Ouderen met een depressie hebben vaak een verlaagd vitamine D-gehalte. Een psychiater adviseert om vitamine D te suppleren bij ouderen met een depressie.
Is vitamine D gunstig bij ouderen met een depressie?
Vitamine D en depressie
Een vitamine D-tekort komt vaak voor bij ouderen met een depressie. Daarom adviseert psychiater Karen Van den Berg vitamine D-supplementen aan ouderen met een depressie. Toch moeten mensen niet verwachten dat men sneller van de depressie herstelt.
Uit haar promotie-onderzoek aan Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het vitamine D-gehalte geen invloed heeft op het beloop van een depressie bij ouderen. Wel gaat een lager vitamine D-gehalte samen met een grotere kans op het ontwikkelen van lichamelijke kwetsbaarheid en overlijden.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolLichamelijke kwetsbaarheid
Van den Berg onderzocht hoe ouderdomsdepressie, vitamine D-gehalte, lichamelijke kwetsbaarheid en overlijden aan elkaar gelinkt zijn. Ze maakte daarbij gebruik van de Nederlandse Studie naar Depressie bij Ouderen onder 378 depressieve mensen vanaf 60 jaar.
Uit het onderzoek blijkt dat ouderen met een depressie een grotere kans hebben op overlijden. Bij een lager vitamine D-gehalte is de kans op overlijden en het ontwikkelen van lichamelijk kwetsbaarheid nog groter.
Daling van vitamine D
Bij een controle, 2 jaar na de start van het onderzoek, zag Van den Berg dat het vitamine D-gehalte gemiddeld gedaald was bij de ouderen, en dat de lichamelijke kwetsbaarheid verergerd was.
Het gedaalde vitamine D-gehalte had geen link met het beloop van de depressie. Maar het zou wel kunnen dat vitamine D een gunstig effect heeft op bijkomende lichamelijke problemen bij depressieve ouderen, al moet dit nog verder onderzocht worden.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie