Waarom verandert je smaak als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kan je smaak veranderen. Je kunt ineens afkeer tegen smaken krijgen of producten die je normaal niet lust lekker vinden.

Meestal gebeurt dit in het eerste trimester van de zwangerschap. De grootste reden dat de smaak verandert is omdat de hormoonhuishouding verandert. Er wordt meer van het hormoon oestrogeen aangemaakt en dat maakt de smaakpapillen gevoeliger.

Onderzoekers denken dat de veranderde smaak een manier is om het ongeboren kindje te beschermen. Zo kunnen vrouwen vaak minder goed tegen pittige en bittere smaken. (Te veel) pittig eten zou vroegtijdig de bevalling kunnen opwekken. Bitter eten zou in relatie staan tot voeding die een voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Vrouwen kunnen ook trek krijgen in gekke combinaties. Daar zijn meerdere theorieën over, namelijk dat vrouwen meer voeding nodig hebben om het kind te laten groeien. Of dat vrouwen voedingstekorten hebben en het eten zoeken waar dat in zou zitten.

Geschreven door

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom mogen bepaalde kazen niet als je zwanger bent?

Samantha Annaars
Wanneer je zwanger bent is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Echter, sommige producten die je gewend was om te eten kunnen tijdens...

Mag je haring eten als je zwanger bent?

Aisha Kaars
Als je zwanger bent mag je geen rauwe of gerookte haring eten. Deze haring wordt ook wel Hollandse Nieuwe of maatjesharing genoemd. De reden hierdoor ...

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...

Wat is de smaak umami?

Rabia Kechouh
Umami is één van de vijf basissmaken die wij proeven bij het eten en drinken. De andere vier basissmaken zijn zoet, zuur, zout en bitter...

Verandert de voedingswaarde van een ei door de bereidingswijze?

Wendy van Doorn
Nee, de voedingswaarde van het ei zelf verandert niet door het te koken, te bakken of te pocheren. Door verhitting van het ei veranderen de eiwitstruc...
Toon meer (352)
Volg ons