Hoeveel zout mag je dagelijks?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout is 6 gram. De gemiddelde bevolking krijgt dagelijks eerder meer zout binnen dan minder.

De moleculen die in zout aanwezig zijn, zijn natrium en chloride. Zout is één van de belangrijkste bronnen van natrium in onze voeding. Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Te veel zout kan echter leiden tot een hoge bloeddruk, nierziekten, botontkalking en hart- en vaatziekten.

Geschreven door

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Else Teuben

Diëtist bij St. Antonius Ziekenhuis

Mogelijk ook interessant om te weten

Is zout gezond of ongezond?

Professor Bink
Zout bestaat scheikundig gezien uit twee componenten; natrium en chloride. Zout in onze voeding is de belangrijkste bron van natrium. Natrium verzorg...

Welke voeding is van nature rijk aan zout?

Mireille Bakermans
Van nature zit er niet veel zout in voedsel. Zout wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals chips, kruidenmixen, kant- en klaar maaltijd...

Maakt zout dik?

Samantha Annaars
Zout maakt niet dik, want het bevat geen calorieën, ongeachte welke soort zout. Indirect kun je er wel tijdelijk wat zwaarder van worden als je in rel...

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Terry Schouten
Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wanneer je bijvoorbeeld pasta k...

Moet ik meer zout eten bij een lage bloeddruk?

Aisha Kaars
Hoewel meer zout de bloeddruk verhoogt is het niet gezonder om bij een lage bloeddruk de dagelijkse aanbevolen bovengrens van 6 gram zout te overschri...
Toon meer (239)
Volg ons