Hoeveel calorieën verbrand je met paardrijden?

Hoeveel calorieën verbrand je met paardrijden?

De energie die je lichaam uit voeding haalt noemen we kilocalorieën. Het verbruiken van kilocalorieën gaat eigenlijk vanzelf al, zonder enige vorm van inspanning. Dit komt omdat de basisfuncties van het lichaam, zoals ademhalen, het hartritme en het pompen van bloed door het lichaam, energie vragen.

Met het innemen van een bepaalde hoeveelheid kcal kun je je gewicht op peil houden of disbalans creëren (aankomen of afvallen.) Maar naast een disbalans te creëren om af te vallen, kun je natuurlijk ook meer doen om de verbranding van kilocalorieën te verhogen. Dit kunnen allerlei vormen van beweging zijn zoals zware klusjes of sporten. Maar hoe weet je nu, hoeveel kcal je verbruikt bij een bepaalde activiteit? 

MET-waardes

Het verschil in verbranding in rust en tijdens een activiteit geven we aan met een zogeheten MET-waarde. MET staat voor Metabolic Equivalent of Task. Bij een MET-waarde van 1 zit je stil. Een MET-waarde van bijvoorbeeld 5 bereik je met stevig wandelen. Hiermee verbrand je dus vijf keer zoveel calorieën dan in rust. Gelukkig is er een gemakkelijke formule om je verbrande energie te berekenen; de MET-formule.

Doe de formule zelf op eenvoudige wijze. Hierin neem je alleen niet bepaalde factoren mee zoals je geslacht, leeftijd en lengte.
1. Vermenigvuldig de MET-waarde van een activiteit met 3,5.
2. Vermenigvuldig dit getal met je gewicht in kilo’s.
3. Deel het antwoord door 200 en je weet hoeveel energie je verbruikt per minuut.

Paardrijden in draf

Paardrijden heeft een MET waarde van 5,5 wanneer je in een draf rijdt. Deze waarde verandert niet. Rijd je sneller, in galop bijvoorbeeld, dan is de MET-waarde 7,3 en wanneer je gaat springen zelfs 9. Check het onderstaande voorbeeld:

Stel: je weegt 65 kilo en je wilt gaan paardrijden in draf:
1. 5,5 vermenigvuldig je met 3,5 = 19,25
2. 19,25 vermenigvuldig je met je gewicht (65 kilo) = 1251
3. 1251 deel je door 200 = 6,25

Als je 65 kilo weegt, verbrand je dus ongeveer 6,25 (kilo)calorieën per minuut.

Tip

De MET-waarde formule geeft een betrouwbare schatting van hoeveel kcal je verbrandt. Maar het kan zo zijn dat mensen met precies dezelfde activiteit toch een hogere of lagere verbranding hebben. Dit komt doordat er andere factoren zijn dan gewicht, zoals leeftijd, spiermassa, vetpercentage, stofwisseling en je lengte, die van invloed zijn. Deze factoren beïnvloeden de verbranding, maar kun je niet meenemen in de formule.

Bereken exact hoeveel energie jij verbrandt met paardrijden

Gebruik onze tool om een meer exact resultaat te berekenen van de energie die jou uurtje draven je heeft gekost. Vul je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht in en de duur van je rit.

Voor andere activiteiten vind je hier onze Calorieën verbranden tool.

Sporten

Bereken hoeveel calorieën jij verbrand met;

Paardrijden, draven
2

We hebben een geslacht nodig

3

Wat is je leeftijd?

jaar
4

Hoe lang ben je?

centimeter
5

Duur activiteit

minuten
6

Hoeveel weeg je?

kilogram
Dewika

Geschreven door Dewika Atwaroe , BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij Albert Schweitzer ziekenhuis

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met yoga?

Hoeveel calorieën je verbrandt met yoga hangt af van de exacte oefeningen, je leeftijd, je stofwisseling en geslacht. Ge...

Gezond leven Gezond leven

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Wist jij al dat jouw lichaam ook tijdens het slapen calorieën verbrandt? Want ook dan is je lichaam hard aan het we...

Medisch Medisch

Hoeveel calorieën verbrand je met lopen?

Hoeveel calorieën je met een bepaalde activiteit verbrandt hangt van verschillende factoren af. Met lopen hangt het bijv...

Medisch Medisch

Hoeveel calorieën verbrand je in rust per dag?

Hoeveel calorieën je in rust per dag verbrandt hangt van verschillende factoren af. Iedereen is anders en ook iedereen v...

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Touwtje springen is een leuke, maar een intensieve bezigheid. Met een springsessie van 10 minuten verbrand je ongeveer 1...

Toon meer (360)