Hoeveel calorieën verbrand je met wielrennen?

Hoeveel calorieën verbrand je met wielrennen?

Je lichaam zet voedingsstoffen om in energie (kilocalorieën). Deze kcal worden gebruikt voor allerlei functies en processen in je lijf. We nemen kcal in, maar verbruiken het ook (bewust en onbewust). Het onbewust verbruiken van kilocalorieën gaat eigenlijk vanzelf al. De basisfuncties van het lichaam, zoals ademhalen, de bloeddruk op peil houden en de hersenfunctie, gebruiken automatisch al een groot deel van de energie in je lijf. 

Invloed op calorie verbruik

Door middel van voeding en beweging kan je invloed uitoefenen op de inname en het verbruik van de energie in het lichaam. Je kunt je gewicht op peil houden, aan proberen te komen, maar ook afvallen. Voor dat laatste kun je heel bewust de verbranding verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door een keer extra de trap te pakken in plaats van de lift. Maar ook zware klusjes of sporten helpen bij het verhogen van de verbranding. 

MET-waarden

De hoeveelheid verbranding kun je berekenen met behulp van de MET-waarde. MET staat voor Metabolic Equivalent of Task en vertelt hoeveel energie je verbrandt in tegenstelling tot de verbranding in rust. Een MET-waarde van 1 betekent dat je stil zit en niks doet. Om bijvoorbeeld een MET-waarde van 5 te behalen, zul je stevig moeten doorwandelen. Dit wilt zeggen dat je met stevig wandelen vijf keer zoveel calorieën verbruikt dan wanneer je stil zit. Om te kunnen weten hoe hoog verbranding is, wordt er gebruik gemaakt van de MET-formule. 

De MET formule

De MET-formule werkt grofweg als volgt:

  1. Vermenigvuldig de MET-waarde van een bezigheid met 3,5.
  2. Vermenigvuldig het getal dat je nu hebt met je gewicht in kilo’s.
  3. Deel dat antwoord vervolgens door 200.

Dit resultaat geeft weer hoeveel energie je verbruikt per minuut. Deze formule is een redelijk betrouwbare methode om je energieverbruik bij activiteiten te meten. Het is alleen wel zo dat energieverbruik ook beïnvloed kan worden door stofwisseling, hoeveelheid spiermassa en leeftijd. Dit zijn factoren die niet meegenomen kunnen worden in de berekening.

Wielrennen

Alle activiteiten hebben dus een vaste MET-waarde. Voor wielrennen geldt een MET-waarde van 15,8 (wanneer je hard racet met een snelheid van meer dan 32 km/uur). Als je 85 kilo weegt, verbrand je gemiddeld 23,5 calorieën per minuut met wielrennen. 

Vul hieronder je geslacht, leeftijd, gewicht, lengte en de duur van je wielren-sessie in.

Fietsen

Bereken hoeveel calorieën jij verbrand met;

Fietsen, wielrennen, hard racen, >32 km/u
2

We hebben een geslacht nodig

3

Wat is je leeftijd?

jaar
4

Hoe lang ben je?

centimeter
5

Duur activiteit

minuten
6

Hoeveel weeg je?

kilogram

Snelle voorbeelden

We geven je ook alvast wat voorbeelden aan de hand van onze Calorieën verbranden tool.

  • Een man van 30 met een gewicht van 85 kilo bij een lengte van 1.80m gaat een uur wielrennen en verbrandt hiermee 1893 kcal.
  • Een vrouw van 35 jaar die ook meefietst, 65 kilo weegt bij een lengte van 1,70 verbrandt zo'n 1069 kcal.
Dewika

Geschreven door Dewika Atwaroe , BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij Albert Schweitzer ziekenhuis

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met yoga?

Hoeveel calorieën je verbrandt met yoga hangt af van de exacte oefeningen, je leeftijd, je stofwisseling en geslacht. Ge...

Gezond leven Gezond leven

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Wist jij al dat jouw lichaam ook tijdens het slapen calorieën verbrandt? Want ook dan is je lichaam hard aan het we...

Medisch Medisch

Hoeveel calorieën verbrand je met lopen?

Hoeveel calorieën je met een bepaalde activiteit verbrandt hangt van verschillende factoren af. Met lopen hangt het bijv...

Medisch Medisch

Hoeveel calorieën verbrand je in rust per dag?

Hoeveel calorieën je in rust per dag verbrandt hangt van verschillende factoren af. Iedereen is anders en ook iedereen v...

Sporten Sporten

Met welke sport verbrand je de meeste calorieën?

Hoeveel calorieën je verbrandt met een activiteit hangt nauw samen met je hartslag. Wanneer je hartslag sterk verhoogt, ...

Toon meer (361)