Hoe kan ik het beste een hardlooproutine starten?

Hoe kan ik het beste een hardlooproutine starten?

Je hebt de keuze gemaakt te gaan hardlopen en je afvragen hoe je dit het beste kan gaan doen is de eerste stap. Het bereiken van een hardlooproutine en deze volhouden lukt door een aantal zaken te regelen.

Plan en maak een schema

Spreek als eerste met jezelf vaste tijden in de week af waarop je gaat hardlopen. Blok deze in je agenda. Je kan jezelf ook aanmelden bij een hardloopclub in de buurt. Dit zorgt meteen voor een goede stok achter de deur. Zorg op de dagen dat je wilt gaan hardlopen dat je hardloopkleding al klaarligt. Dit maakt het makkelijker je hardloop plannen waar te maken. Zorg voor een optimale voorbereiding en zo min mogelijk "beren" op de weg die je hardlooproutine kunnen verstoren.

Nu kan de start naar routine beginnen. Routine krijg je alleen door je voornemen om te zetten in daden en dit consequent te blijven doen. Hierdoor gaat het een routine worden en uiteindelijk een gewoonte. En als het een gewoonte is, gaat het helemaal vanzelf.

Schoenen

Als je een hardlooproutine start is het allerbelangrijkste om op goede schoenen te lopen. Investeer daarin en laat je goed adviseren door een specialist in een hardloopspeciaalzaak. Sneakers zijn namelijk geen hardloopschoenen. Hardloopschoenen zijn speciaal gemaakt om schokken op te vangen. Zo voorkom je blessures en hiermee dus ook het onderbreken van je hardlooproutine.

Begin met wandelen

Begin sowieso met wandelen. Op deze manier werk je aan je lichaam maar ook aan het vormen van routine en gewoonte. Met hardlopen vraag je veel van je lichaam. De opbouw is dus heel belangrijk om niet voortijdig af te moeten afhaken met een blessure.

Tijdens het hardlopen vangt je lichaam veel schokken op (drie tot wel vier keer je lichaamsgewicht). Hier zal je lichaam aan moeten wennen. Door te starten met wandelen kunnen je benen vast wennen om uiteindelijk te gaan hardlopen. Maar ook conditioneel is het verstandig om rustig op te bouwen. Ook je hart en longen moeten flink aan de slag.

Als wandelen goed gaat kun je dit gaan afwisselen met hardlopen. Stukje wandelen, stukje hardlopen en zo afwisselen. Hierna kun je beginnen met het hardlopen van korte afstanden. Begin met een korte route en breidt dit stukje bij beetje uit. Luister goed naar je lichaam wat je wel en niet aankan. Pak daarnaast ook goed je rust, wat niet onbelangrijk is voor je herstel van alle inspanningen.

Gezonde verslaving

Als je eenmaal je hardlooproutine onder de knie hebt is hardlopen zeer verslavend. Maar wel een gezonde verslaving.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond leven Gezond leven

Wat zijn goede portiegroottes fruithapjes voor baby's?

Tussen de 4 en 6 maanden beginnen veel ouders met het geven van de eerste fruithap aan hun kind. Maar wat is nu een goed...

Gezond leven Gezond leven

Welke groenten kan je je baby het beste als eerste geven?

Wanneer een baby ongeveer vier maanden oud is kun je starten met het geven van de eerste groentehapjes. Deze hapjes dien...

Gezond leven Gezond leven

Hoe warm ik kliekjes het beste op?

Heb je wel eens wat eten over? Gooi dit niet weg en bewaar dit voor later. Maar hoe kun je dit het beste opwarmen? In p...

Voeding Voeding

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

Cafeïnevrije koffie of 'decaf' smaakt net zo lekker als een heerlijke bak normale koffie. Cafeïne is een stof ...

Medisch Medisch

Wat zijn aanwijzingen van een eetstoornis?

Voor de behandeling van een eetstoornis is het belangrijk deze zo vroeg mogelijk te starten. Toch is het lastig om als n...

Toon meer (518)
Volg ons