Hoeveel supplementen gebruiken jonge mannen die aan fitness doen in Nederland? En wordt ook doping gebruikt? De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Utrecht zochten het uit.
Veel supplementen en soms ook doping bij fitness
Van eiwitshakes tot anabolen
Deelnemers aan het onderzoek waren 2.269 mannen tussen 18 en 40 jaar, die aan fitness of krachttraining deden. Het is daarmee een van de grootste studies ooit onder fitnessers in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 8 op de 10 mannen die aan fitness doen, supplementen gebruiken.
Vaak gaat het om eiwitshakes, creatine of “pre-workouts”, die voorafgaand aan het sporten worden ingenomen. Volgens de onderzoekers zijn dergelijke supplementen veelal onnodig en nadelig voor de portemonnee, maar bij normaal gebruik veilig. Bijna 1 op de 10 heeft ooit anabole steroïden gebruikt.
Fitnessers gebruiken anabolen om sneller spiermassa te kweken, maar het gebruik van dergelijke middelen brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolFitnesscultuur
Uit het onderzoek blijkt ook dat blootstelling aan fitness-gerelateerde content op social media samen gaat met een hoger gebruik van supplementen en anabole steroïden. Het gebruik van anabolen was echter niet gerelateerd aan een negatief zelfbeeld.
Docent-onderzoeker van de HAN Luuk Hilkens: ‘Mogelijk is het gebruik van doping onder fitnessers genormaliseerd en is het steeds meer bij de hedendaagse fitnesscultuur gaan horen.’
Waarschuwing
Op basis van de uitkomsten waarschuwen de onderzoekers voor de potentiële gevaren van social media voor mensen die aan fitness doen. Ook fitnessprofessionals in sportscholen dienen op de hoogte zijn van het effect dat social media heeft op het gedrag van sporters.
Hilkens: ‘Advies van professionals aan sporters weegt wellicht niet op tegen de continue blootstelling aan social media en de adviezen die daar worden verspreid.’
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie