Voedingssupplemen­t­e­n in amateursport populair maar risicovol

Een kwart tot een derde van de amateursporters gebruikt sportsupplementen. Vaak weten de sporters niet precies wat ze gebruiken of maken ze risicovolle combinaties. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.

7.000 amateursporters over het gebruik van workout supplementen

Pre- en post-workout-supplementen 

Het RIVM heeft het gebruik van sportsupplementen voor het eerst uitgebreid in kaart gebracht. Onder 7.000 amateursporters is gekeken naar het gebruik van zogeheten ”pre- en post-workout-supplementen", die zijn bedoeld om net voor of net na het sporten te gebruiken. 

Die supplementen claimen betere prestaties tijdens het sporten, doordat gebruikers er meer energie van krijgen. Ook zou het gebruik ervan leiden tot een betere focus en uithoudingsvermogen (pre-workout), of een beter herstel na afloop (post-workout).

Vooral bij krachtsport, fitness, wielrennen en hardlopen worden deze sportsupplementen gebruikt, blijkt uit het onderzoek. Het gebruik van sportsupplementen is het hoogst in de leeftijdsgroep 25 t/m 34 jaar. Mannen gebruiken meer en vaker supplementen dan vrouwen, en nemen vaak meer verschillende producten in.  

Tip

De meest voorkomende ingrediënten in de gebruikte voedingssupplementen zijn eiwit (proteïne), cafeïne, calcium, magnesium, vitamines en creatine. 

Gezondheidsrisico’s  

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 6 mensen niet weet welke ingrediënten in hun sportsupplement zitten. Dit geldt vooral voor vrouwen en jongeren (15 t/m 24 jaar). Dit is volgens het RIVM zorgwekkend, omdat ongeveer 10 procent van de producten die de ondervraagde sporters gebruiken, stoffen bevatte die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zoals verboden ingrediënten of doping.

Mannen van 25 t/m 34 jaar kunnen volgens het RIVM gezien worden als risicogroep, omdat zij vaker supplementen gebruiken. Ook geven zij in het onderzoek vaker aan in de toekomst meer en vaker supplementen te willen gebruiken, nieuwe producten te willen uitproberen en het resultaat belangrijker te vinden dan de eventuele bijwerkingen. 

Werking en bijwerking  

Meer dan de helft van de ondervraagde sporters ervaart dat sportsupplementen werken. Verder ervaart bijna de helft wel eens bijwerkingen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagklachten. Van de mensen die gestopt zijn met het gebruik, geeft 10 procent aan dat bijwerkingen reden waren om ermee te stoppen. Het gaat hierbij om zelf-gerapporteerde bijwerkingen, die achteraf zijn nagevraagd.

Gelijktijdig gebruik andere middelen  

Veel ondervraagden vragen zich niet af of de combinatie van supplementen en andere middelen schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Veel sporters die sportsupplementen gebruiken, drinken regelmatig koffie, energiedrank of alcohol. Dit kan schadelijk kan zijn voor de gezondheid, omdat ze in combinatie met supplementen bijvoorbeeld te veel cafeïne binnenkrijgen.   

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Meer bewegen en sporten en anders slapen sinds coronacrisis

Meer bewegen en anders slapen sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de...

Alcoholvrije dranken stijgen in populariteit

Alcoholvrije dranken stijgen in populariteit

In de afgelopen 3 jaar is de verkoop van alcoholvrije dranken in supermarkten en slijterijen met 83 procent gestegen. Da...

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

In heel Europa gaan mensen steeds minder dierlijke producten als vlees en zuivel gebruiken. Nederland is daarbij koplope...

Bewegen spierveroudering

Regelmatig bewegen draait spierveroudering terug

Spieren van sportieve ouderen laten bijna dezelfde stofwisseling zien als die van jongeren. Nieuw onderzoek suggereert d...

Dit is het ideale tijdstip om te gaan slapen

Dit is het ideale tijdstip om te gaan slapen

Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22:00 en 23.00 uur. Zowel eerder als later inslapen gaat gepaard met e...

Toon meer (211)