Is brood van de bakker gezonder dan dat uit de supermarkt?

Is brood van de bakker gezonder dan dat uit de supermarkt?

Velen halen brood bij de bakker, omdat dit gezonder zou zijn. Maar klopt deze informatie? 

Bakker vs. reguliere supermarkt

In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.

Maar er zijn wel degelijk verschillen. Er zijn bijvoorbeeld bakkers die andere ingrediënten gebruiken, zoals biologisch of lokaal. Ook zijn er bakkers die het graan zelf vermalen tot bloem/meel. Dit zal per bakker verschillen en daarom kun je dit het beste navragen bij je lokale bakker.

Een ander verschil is dat bij de bakker het niet gaat om grote hoeveelheden die geautomatiseerd worden gemaakt. De smaak zal vaak verschillen en daarbij zal er een verschil zitten in het assortiment van broden.

Gezonder brood

Wanneer je wilt kiezen voor een gezonder brood, dan kun je gaan voor een volkoren variant. Een volkoren brood moet voldoen aan de wetgeving. De broden moeten namelijk 100% uit volkorenmeel bestaan. Dit houdt in dat het vliesje, de zemel, nog om de graankorrel heen zit, wanneer het vermalen wordt. Hierdoor zitten er meer vezels in volkorenmeel. 

Vezels helpen bij een goede darmgezondheid en spijsvertering. Daarbij raak je door vezels eerder en langer gevuld. Ook verlaagt het eten van voldoende vezels het risico op kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Wat zijn verschillen tussen supermarkt- en bakkersbrood?

Sommige mensen halen hun brood liever bij de bakker, anderen bij de supermarkt. Maar zit hier nou echt verschil in?&nbsp...

DiëtenDiëten

Wat was het geheim achter het Sonja Bakker dieet?

Sonja bakker, geboren in 1974 te Avenhorn, is een bekend gewichtsconsulent. Zelf heeft zij meerdere diëten geprobeerd vo...

VoedingVoeding

Zit er speciale lucht in de zak van supermarktbrood?

Onder supermarktbrood wordt brood verstaan dat in de supermarkt verkocht wordt. Dit brood is minder vers dan brood van d...

VoedingVoeding

Is glutenvrij brood gezonder dan gewoon brood?

Gluten zijn terug te vinden als onderdeel van de eiwitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Dankzij gluten krijgt ...

VoedingVoeding

Veranderen de voedingswaarden van brood in een tosti?

Een tosti bestaat vaak uit één of twee boterhammen met kaas (en soms ham) die gegrild worden. Dit heeft al...

Toon meer (280)