Velen halen brood bij de bakker, omdat dit gezonder zou zijn. Maar klopt deze informatie?
Bakker vs. reguliere supermarkt
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Maar er zijn wel degelijk verschillen. Er zijn bijvoorbeeld bakkers die andere ingrediënten gebruiken, zoals biologisch of lokaal. Ook zijn er bakkers die het graan zelf vermalen tot bloem/meel. Dit zal per bakker verschillen en daarom kun je dit het beste navragen bij je lokale bakker.
Een ander verschil is dat bij de bakker het niet gaat om grote hoeveelheden die geautomatiseerd worden gemaakt. De smaak zal vaak verschillen en daarbij zal er een verschil zitten in het assortiment van broden.
Gezonder brood
Wanneer je wilt kiezen voor een gezonder brood, dan kun je gaan voor een volkoren variant. Een volkoren brood moet voldoen aan de wetgeving. De broden moeten namelijk 100% uit volkorenmeel bestaan. Dit houdt in dat het vliesje, de zemel, nog om de graankorrel heen zit, wanneer het vermalen wordt. Hierdoor zitten er meer vezels in volkorenmeel.
Vezels helpen bij een goede darmgezondheid en spijsvertering. Daarbij raak je door vezels eerder en langer gevuld. Ook verlaagt het eten van voldoende vezels het risico op kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.