Wijn is een alcoholische drank die van druiven wordt gemaakt. De alcohol in wijn ontstaat doordat de suikers uit de druiven vergist. Aan sommige wijnsoorten wordt sulfiet toegevoegd om oxidatie (bederf) tegen te gaan. Er zijn verschillende soorten wijn op de markt en enkele voorbeelden zijn:
- Rode wijn
- Witte wijn
- Mousserende wijn zoals Champagne en Lambrusco
- Alcoholvrije wijn
Hoe maakt men alcoholvrije wijn?
Alcoholvrije wijn wordt letterlijk gemaakt door de alcohol uit wijn te halen. Voorheen gebeurde dit door de wijn te verhitten, waardoor de alcohol ging verdampen. Het gevolg hiervan was dat belangrijke aroma's verloren gingen tijdens dit proces. Tegenwoordig bestaan er betere technieken waardoor er minder aroma' s verloren gaan. Voorbeelden hiervan zijn:
- Vacuüm destillatie. De wijn wordt op kamertemperatuur vacuüm gezogen. Door de lage druk verdampt de alcohol in de wijn. Mineralen, zuren en suikers blijven hierdoor behouden.
- Membraan filtering. Met een dun filter, ofwel membraan, wordt de alcohol uit de wijn gehaald door middel van osmose. Omdat dit bij een lage temperatuur gedaan wordt, blijven de meeste smaken behouden. Echter kunnen er wel stoffen uit de wijn gefilterd worden die er eigenlijk in hadden moeten blijven.
Calorieën in alcoholvrije en gewone wijn
In gewone wijn zit alcohol en 1 gram alcohol bevat 7 kcal. Als we dit vergelijken met andere voedingsstoffen zoals vet (9 kcal per gram) en eiwitten (7 kcal per gram) is dit best veel. Daarnaast levert alcohol geen nuttige voedingsstoffen. Het lichaam ziet alcohol als gif en is eigenlijk alleen maar bezig om alcohol af te breken.
De hoeveelheid calorieën in alcoholvrije en gewone wijn kunnen per wijnsoort en merk verschillen. Eén glas rode wijn levert gemiddeld 123 kcal, een glas droge witte wijn 101 kcal en een glas witte zoete wijn 144 kcal. In alcoholvrije wijn zitten ongeveer 57 kcal en levert dus veel minder calorieën dan gewone wijn.
Suikers in wijnen
Er is ook een verschil te zien in de hoeveelheid koolhydraten, ook wel de suikers, in verschillende soorten wijn (per glas van 150 ml):
- Rode wijn: 4,5 gram
- Droge witte wijn: 0,9 gram
- Zoete witte wijn: 8,8 gram
- Rosé: 3,7 gram
- Mousserende wijn: 2,7 gram
- Alcoholvrije wijn: 2,7 gram
Is alcoholvrije wijn dan gezond?
Alcoholvrije dranken vallen in de categorie frisdranken en zijn daarom niet opgenomen in de Schijf van Vijf. Alcoholvrije wijn is wel een gezondere keuze dan gewone wijn, maar het bevat wel veel suiker. Dus ook hierbij geldt, kies bewust.