Hoeveel calorieën bevat een Big Mac?

Hoeveel calorieën bevat een Big Mac?

Iedereen kent de beroemde Big Mac wel van McDonald's. Dit is een broodje met maar liefst twee rundvlees hamburgers, sla, cheddar smeltkaas, uitjes, Big Mac-saus en augurk, belegd op een 3-delig sesambroodje. Deze klassieker bestaat sinds 1967 en is inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste hamburgers ter wereld.

Voedingswaarde van een Big Mac

Een Big Mac bevat 525 kcal per broodje. De hoeveelheid calorieën kan verschillen indien er bijvoorbeeld extra beleg op zit zoals een extra plak cheddarkaas, of wanneer men bepaalde ingrediënten weglaat. 

De voedingswaarde van een Big Mac zijn als volgt:

  • energie: 525 kcal
  • eiwitten: 27 gram
  • vet: 27 gram, waarvan 10 gram verzadigd
  • koolhydraten: 43 gram, waarvan 8,9 gram suikers
  • vezels: 3,4 gram
  • zout: 2,2 gram

Allergenen

Naast deze voedingsstoffen zijn er ook enkele allergenen waar men rekening mee moet houden, namelijk gluten, ei en melk en de sesamzaadjes op het broodje. De Big Mac is dus niet geschikt voor personen met een koemelk allergie, gluten-intolerantie of kippenei allergie. In het broodje zitten de gluten, de cheddar kaas bevat melk en saus bevat ei. Personen met één van deze allergieën of gluten-intolerantie kunnen het beste kiezen voor een glutenvrije burger of kunnen bepaalde ingrediënten weglaten.

Is een Big Mac ongezond?

Een Big Mac bevat veel calorieën, veel zout en weinig voedingsvezels. Om deze redenen komt de Big Mac ook niet voor in de Schijf van Vijf. Dit maakt de hamburger een minder gezonde keuze en dit is helemaal het geval wanneer er naast een Big Mac andere snacks worden gegeten of gedronken, bijvoorbeeld in een combinatie menu.

Wanneer je een Big Mac eet als lunch, maar de rest van de dag gezondere producten kiest, heeft deze burger weinig slechte invloed op je calorie-inname van de gehele dag. Oftewel, eet gerust af en toe een Big Mac, maar let goed op de hoeveelheid ongezonde voeding die je eet en op het eetpatroon van de rest van de dag.

Wist je dat...

...de Big Mac-saus een lange tijd los te koop was? En wist je dat McDonald's van bepaalde burgers een glutenvrije variant verkoopt? Ook heeft McDonald's steeds vaker vegetarische producten op het menu staan.

Deborah

Geschreven door Deborah Nieuwdorp, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Wat zijn de voedingswaarden van een Big Mac?

De Big Mac van McDonalds is een van de populairste hamburgers op het menu van de fastfoodketen. Een Big Mac bestaat uit ...

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën zitten er in een frikandel speciaal?

In een frikandel van 85 gram zitten ongeveer 200 calorieën. Maak je er een frikandel speciaal van, dan tel je 284 calori...

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën bevatten pizza's?

Pizza's staan niet bekend om hun gezonde karakter. Maar hoeveel calorieën bevatten ze eigenlijk precies en hoe kun je ze...

Gezond levenGezond leven

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Wist jij al dat jouw lichaam ook tijdens het slapen calorieën verbrandt? Want ook dan is je lichaam hard aan het we...

MedischMedisch

Hoeveel calorieën verbrand je in rust per dag?

Hoeveel calorieën je in rust per dag verbrandt hangt van verschillende factoren af. Iedereen is anders en ook iedereen v...

Toon meer (604)