Een saucijzenbroodje is een populaire snack in Nederland. Het is een broodje gemaakt van bladerdeeg gevuld met een rolletje van gekruid gehakt, dit kan zowel van varkensvlees als van rundvlees zijn. Hoewel saucijzenbroodjes oorspronkelijk met vlees gemaakt worden zijn er tegenwoordig ook vegetarische varianten verkrijgbaar.
Voedingswaarde saucijzenbroodje
In een saucijzenbroodje met gemengd gehakt zitten 257 kcal, dat is ongeveer evenveel als drie boterhammen. In een vegetarisch saucijzenbroodje zitten net iets minder kcal namelijk 246 stuks. Beide varianten bevatten ongeveer evenveel (verzadigd) vet.
Bladerdeeg
De calorieën uit een saucijzenbroodje komen voornamelijk uit de boter die gebruikt is in het bladerdeeg en het vet in het vlees. Wie zijn saucijzenbroodje na het bereiden of opwarmen even op een stukje keukenpapier laat liggen, zal zien dat er veel vet in het papier is gaan zitten. Kleurt dit gelig, dan weet je dat er roomboter gebruikt is in het bladerdeeg.
Bladerdeeg bestaat uit dunne laagjes deeg met daartussen (room)boter. Door verhitting van de boter wordt het water in het deeg verwarmt waardoor de laagjes los van elkaar komen en het geheel gaan opbollen.