Waarom drinken we champagne als we iets te vieren hebben?

Waarom drinken we champagne als we iets te vieren hebben?

Champagne komt uit de gelijknamig regio in Noord-West Frankrijk en is een beschermd merk. Dit betekent dat niet iedereen zijn fles bubbels zomaar champagne mag noemen.

Over het ontstaan van champagne doen veel verschillende verhalen de ronde. Eén van de bekendste verhalen gaat over Dom Pérignon, de man achter het bekende gelijknamige champagnemerk. Hij zou de uitvinder zijn van de tweede fermentatie op de fles. Dit is het proces dat zorgt voor de elegante champagnebubbel. Er zijn echter ook verhalen die dit tegenspreken. Zo wordt door boze tongen beweerd dat hij juist probeerde de fermentatie tegen te gaan, omdat al zijn flessen kapot sprongen door de druk die hierbij ontstond.

Toch staat Dom Pérignon bekend als de vader van de champagne. Hij ging namelijk op zoek naar zwaardere flessen, zodat er meer wijn bewaard bleef bij de fermentatie én er minder doden vielen bij de fles-explosies. Ook ontwikkelde hij een afsluiting van de fles met kurk en draad én ontwikkelde hij de Méthode Traditionnelle. Dit is de methode waaraan de productie van een champagnewijn moet voldoen om de titel champagne te mogen dragen. Daarnaast was hij de eerste die witte wijn wist te maken van blauwe druiven.

Omdat het proces van champagne maken lastig is en veel tijd in beslag neemt, werd champagne als snel gezien als luxeproduct. En doordat een champagne prijzig is, zijn veel mensen het gaan drinken op speciale gelegenheden. Zo kreeg de champagne een feestelijk imago.

Wist je dat een fles champagne van 750ml zo’n 50 miljoen bubbels bevat? En wist je dat deze bubbels het best bewaard blijven als je de kurk niet laat knallen, maar laat sissen. Hiervoor kun je bij het openen van de fles beter de fles draaien dan de kurk.

De grootste fles champagne die verkrijgbaar is, is trouwens de Nebukadnezar van maar liefst 15 liter.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

BPA (Bisfenol A)

BPA (Bisfenol A)

Bij het woord 'BPA' gaat er niet bij iedereen gelijk een belletje rinkelen. Toch staan de gezonde lifestyle-websites vol...

Rode wijn gezond

De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( + Tips hoe je wel genoeg drinkt)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

bubble tea food rage

Bubble tea, een feestelijk maar niet erg gezond drankje

Bubbels staan altijd feestelijk. Waarschijnlijk is je eerste associatie met een bubbelend drankje champagne. Maar wist j...

zuurkool zelf maken

Zuurkool zelf maken, fermenteren kun je leren

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Dat klinkt niet erg fancy hè? Grote kans dat je deze groente ook alleen kent van ...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'