Wat zijn emulgatoren?

Wat zijn emulgatoren?

Emulgatoren zijn natuurlijke of niet-natuurlijke stoffen die helpen bij het mengen van twee ingrediënten die normaal gesproken niet of nauwelijks kunnen vermengen.

Denk hierbij aan water en olie, als je deze bij elkaar doet, zal er geen geheel ontstaan. Je dient hier een zogenoemde emulgator aan toe te voegen om ervoor te zorgen dat de producten goed mengen. Een product zoals mayonaise is hier een goed voorbeeld van. Het eigeel in mayonaise, wat in dit geval de emulgator is, zorgt voor de binding tussen de olie en de azijn.

Emulgatoren worden ook gebruikt om producten mooi te houden en om het er smakelijker uit te laten zien. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij gebak en brood.

Emulgatoren worden niet alleen in de voedingsindustrie gebruikt, ook in cosmetica zijn ze onmisbaar.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Zijn emulgatoren ongezond?

Een emulgator is een natuurlijke of chemische stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot een geheel. S...

Voeding Voeding

Zit er speciale lucht in de zak van supermarktbrood?

Onder supermarktbrood wordt brood verstaan dat in de supermarkt verkocht wordt. Dit brood is minder vers dan brood van d...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waar bestaan vulmiddelen in supplementen uit?

Een supplement kan voorkomen in pilvorm, als (bruis)tablet of als poedertje wat je gemakkelijk kunt oplossen in een dran...

Voeding Voeding

Wat zijn stabilisatoren?

Stabilisatoren vormen een categorie van E-nummers die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om het product te stabilise...

Voeding Voeding

Is pindakaas gezond?

Pindakaas wordt vaak gezien als een ongezond broodbeleg en daarom een onverantwoorde keuze. Echter kent deze pasta ook v...

Toon meer (1081)