Wereldwijd is het bekend dat een teveel aan suiker geen positieve bijdrage levert aan je gezondheid. Suiker wordt nog regelmatig gebruikt in producten, maar sinds 1920 bestaan hier ook alternatieven voor.
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn stoffen die uit planten komen (stevia) of vanuit een lab zijn samengesteld (aspartaam). Deze stoffen werden populair omdat ze erg zoet zijn, zonder effect te hebben op de bloedsuiker spiegel. Zoetstoffen zijn vaak ook veel zoeter dan suiker, waardoor er ook minder van het product gebruikt hoeft te worden. In de volksmond verschillen de meningen over zoetstoffen, ze hebben vaak ook een negatief imago.
Onderzoek veiligheid zoetstoffen
Uiteraard is er veel onderzoek gedaan nar de werking en veiligheid van zoetstoffen door diverse gezondheidsorganisaties. Een van de bekendere zijn de World Health Organisation (WHO) en European Food Safety Assocation (EFSA). Uit deze onderzoeken blijkt onder andere dat:
- Het gebruik van een zoetstof geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel (of glucosewaarden in het bloed);
- Het gebruik van zoetstof de trek verhoogt in zoete voedingsmiddelen;
- Laag calorische dranken met zoetstof geen ander effect in het lichaam hebben als het drinken van water.
De conclusie is vooral wel gelijk: zoetstof bevat per definitie geen ziekteverwekkers en is dus ook niet schadelijk voor de gezondheid.
Zoetstof Erythritol
Erythritol is ook een zoetstof. Deze stof vind je terug in sojasaus, kaas, fruit en paddenstoelen. Na onderzoek heeft de EFSA in 2015 bekend gemaakt dat dit product veilig gebruikt kan worden. Deze zoetstof wordt volgens Europese wetgeving verwerkt in kauwgom, vruchtenjam, koekjes, toetjes en light frisdranken. Erythritol kun je tegenwoordig ook online kopen. Je kan dit namelijk ook veilig gebruiken om je eigen suikervrije (bak)creaties te maken.