Fritessaus, yogonaise en halvanaise worden alle drie gebruikt als saus bij de patat, een frituursnack of in een dressing. Het verschil in de sauzen is te zien in het aantal calorieën. Halvanaise bevat de meeste calorieën, namelijk 80 kcal per eetlepel. Fritessaus en yogonaise bevatten respectievelijk 59 en 56 calorieën per eetlepel. De laatste twee genoemde sauzen zijn dus betere keuzes gezien het aantal calorieën.
Waar komt het verschil in calorieën vandaan?
Het verschil in calorieën komt door het verschil in oliegehalte. Zo bevat halvanaise de meeste olie. Dit komt neer op zo'n 8 gram vet per eetlepel. Door het hoge vetgehalte bevat het dus ook meer calorieën.
Fritessaus bevat een stuk minder olie dan halvanaise, omdat een deel van de olie wordt vervangen door water en een verdikkingsmiddel. In totaal komt het vetgehalte neer op 5,5 gram vet per eetlepel, waarvan 0,8 gram bestaat uit verzadigd vet. Er worden echter veel suikers aan fritessaus toegevoegd, namelijk zo'n 1,4 gram per eetlepel.
Bij yogonaise is een deel van de olie vervangen door yoghurt waardoor het vetgehalte lager is dan bij fritessaus en halvanaise. Per eetlepel zit er 5 gram vet in yogonaise, waarvan 0,5 gram verzadigd vet is. Hier wordt echter, net als bij fritessaus, veel suiker aan toegevoegd, namelijk 2 gram per eetlepel.