Hoe weet ik of honing geen toevoegingen bevat?

Hoe weet ik of honing geen toevoegingen bevat?

Fabrikanten zijn verplicht om een aantal zaken op hun etiketten te vermelden, zoals de naam van het product, de houdbaarheidsdatum, welke ingrediënten er gebruikt zijn, eventuele toegevoegde E-nummers, de voedingswaarden en eventuele allergenen.

Ingrediënten op het etiket

Ook voor honing geldt dat de producenten dus verplicht zijn om op hun etiket te zetten wat ze nog meer in het potje stoppen, behalve de honing. Kun je geen ingrediëntenlijst vinden op het label? Dan kun je ervan uitgaan dat honing het enige ingrediënt is. 

Geen toevoegingen nodig

E-nummers en andere conserveermiddelen worden vaak aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Bijvoorbeeld zodat ze langere tijd open kunnen staan en daarna alsnog zonder risico gebruikt kunnen worden. Honing bederft in principe van nature niet, dus is het gebruik van conserveermiddelen niet nodig.

Schiften

Ondanks dat honing niet bederft, gaat het na een tijdje wel schiften; je ziet dat er kleine kristalletjes gevormd worden. Hierdoor is het minder vloeibaar en minder makkelijk smeerbaar. Dit proces kun je gemakkelijk ongedaan maken door honing au-bain-marie (boven een pannetje met kokend water) te houden tot het product weer de gewenste dikte heeft.

Tip

Let wel op de honing niet boven de 40 graden te verwarmen, dan kunnen belangrijke voedingsstoffen en bijbehorende gezondheidsvoordelen verloren gaan.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

?Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die e-nummers zijn zó slecht voor je.? Komt deze gedachte jou bekend voo...

Crackers

Crackers ook wel knäckebröd: een gezonde keuze bij afvallen?

Probeer je af te vallen of ben je op zoek naar een gezonde snack? Dan ligt het eten van crackers misschien voor de hand....

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

frikandel

Frikandel: hoe ongezond is deze langwerpige frituursnack?

Een frikandel is een langwerpige frituursnack van verschillende soorten vlees. Het wordt meestal gekocht in een snackbar...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'