Fabrikanten zijn verplicht om een aantal zaken op hun etiketten te vermelden, zoals de naam van het product, de houdbaarheidsdatum, welke ingrediënten er gebruikt zijn, eventuele toegevoegde E-nummers, de voedingswaarden en eventuele allergenen.
Ingrediënten op het etiket
Ook voor honing geldt dat de producenten dus verplicht zijn om op hun etiket te zetten wat ze nog meer in het potje stoppen, behalve de honing. Kun je geen ingrediëntenlijst vinden op het label? Dan kun je ervan uitgaan dat honing het enige ingrediënt is.
Geen toevoegingen nodig
E-nummers en andere conserveermiddelen worden vaak aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Bijvoorbeeld zodat ze langere tijd open kunnen staan en daarna alsnog zonder risico gebruikt kunnen worden. Honing bederft in principe van nature niet, dus is het gebruik van conserveermiddelen niet nodig.
Schiften
Ondanks dat honing niet bederft, gaat het na een tijdje wel schiften; je ziet dat er kleine kristalletjes gevormd worden. Hierdoor is het minder vloeibaar en minder makkelijk smeerbaar. Dit proces kun je gemakkelijk ongedaan maken door honing au-bain-marie (boven een pannetje met kokend water) te houden tot het product weer de gewenste dikte heeft.