Mensen die dagelijks drie tot vijf koppen koffie drinken hebben een lager risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit onderzoek. Maar de manier van zetten heeft wel invloed op de gezondheid. Er wordt onderscheid gemaakt in filterkoffie en niet-gefilterde koffie. Onder filterkoffie valt koffie die gezet wordt met een koffiezetapparaat, koffie uit pads, oploskoffie en koffie uit een automaat. Niet-gefilterde koffie is koffie gezet met een cafetière, french press of kookkoffie.
Cafestol
Niet-gefilterde koffie heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Zo bevat deze koffie relatief veel cafestol, een stofje wat leidt tot een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Cholesterol is een vet dat zich in de bloedvaten ophoopt waardoor de bloedstroom verhinderd wordt. Dit heeft hart-en vaatproblemen tot gevolg.
Cafeïne
Behalve cafestol, heeft het cafeïnegehalte ook invloed op de gezondheid. Een kleine hoeveelheid cafeïne heeft positieve effecten, zoals een beter concentratievermogen en prestatie. In één kopje koffie zit ongeveer 85 mg cafeïne en een inname van ongeveer vier tot vijf koppen per dag heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid (maximaal 400 mg cafeïne).
Naast de genoemde positieve effecten kunnen hogere hoeveelheden cafeïne leiden tot negatieve effecten. Negatieve effecten die kunnen voorkomen, zijn:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Beven
- Suizende oren
- Rusteloosheid
- Hartkloppingen
- Prikkelbaarheid
- Angstgevoelens
De effecten van cafeïne zijn per persoon verschillend en de één heeft daardoor ook sneller last van de negatieve effecten dan de ander.
Advies
Het advies is om maximaal vijf koppen koffie per dag te drinken omdat dit geen negatieve gezondheidseffecten heeft.