Gefermenteerde thee
Kombucha (ook wel komboecha) is een gefermenteerde thee. Bij de fermentatie wordt een bacteriecultuur samen met gist gebruikt. De bacteriecultuur en gist worden toegevoegd aan afgekoelde, zwarte thee met suiker. Dit blijft vervolgens een paar dagen staan, zodat de bacteriën en gist te werk kunnen gaan: ze zetten de suikers langzaam om in zuur. Dit levert een zurige, en tegelijkertijd zoete, smaak op. Er ontstaat ook koolzuur in het drankje.
Probiotica
Kombucha is een probiotische drank. Dat wil zeggen dat de drank levende bacteriën, ook wel probiotica, bevat. Probiotica kunnen ook aanwezig zijn in andere (gefermenteerde) levensmiddelen, zoals yoghurt en zuurkool. Naar probiotica wordt steeds vaker onderzoek gedaan. Zo blijkt uit onderzoek dat probiotica bijdragen aan een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora helpt bij de fermentatie van vezels die je lichaam zelf niet kan verteren, beschermt de darmwand en traint het afweersysteem. Er is dus wetenschappelijk bewijs dat probiotica bij kunnen dragen aan de gezondheid, maar voor de gezondheidsvoordelen van kombucha in het bijzonder zal in de toekomst nog verder onderzoek gedaan moeten worden.