Het is in Nederland niet gebruikelijk, maar je kunt zeker mieren eten. Er zijn wereldwijd ruim 1.900 insectensoorten die gegeten worden waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. Zowel de volwassen insecten als de larven of poppen zijn eetbaar. De insecten bevatten vergelijkbare voedingsstoffen als vlees.
De smaak van mieren verschilt per soort, maar ze kunnen een beetje zuur en citrusachtig smaken. Ook de eitjes van mieren kun je eten. Sterker nog, ze zijn een echte delicatesse in Mexico en worden ook wel Mexicaans kaviaar genoemd. Ze worden vaak verwerkt tot het gerecht Escamoles, waarbij de larven van de mieren worden gebakken in boter met ui en chili. Deze worden vervolgens geserveerd in een taco of een omelet.
Volgens Masterchef-winner Thomasina Miers zijn de larven van mieren romig van smaak en hebben ze een zachte textuur. Wel is het belangrijk dat mieren of eieren hiervan goed verhit worden voordat ze gegeten worden. In Nederland worden geen mieren verkocht voor menselijke consumptie. Wel worden er andere insecten verkocht voor menselijke consumptie.