Het eten van insecten is in een groot deel van de wereld heel gebruikelijk. Toch wordt dit in Nederland nog weinig gedaan. Grotendeels komt dit doordat we in Europa, en zeker in Nederland, niet gewend zijn om insecten te eten. Er loopt al enkele jaren een discussie of insecten wel als voedsel verkocht mogen worden.
Omdat het eten van insecten nog nieuw is voor ons, vallen ze onder de Novel Food Verordening van Europa. Deze verordening regelt de toelating van nieuwe voedingsmiddelen en voedselingrediënten. Hierdoor zijn insecten nog weinig te verkrijgen op de Nederlandse voedselmarkt. Voor een aantal insectensoorten is markttoegang aangevraagd.
Er worden in Nederland al een aantal jaar insecten gekweekt voor menselijke consumptie. Het gaat hierbij om de meeltor (meelworm), piepschuimkever (kleine meelworm) en de Europese treksprinkhaan (sprinkhaan). De insecten kunnen gekookt, gebakken of gefrituurd gegeten worden en lijken qua smaak op noten. Wel is het belangrijk om insecten altijd goed te verhitten voor consumptie.