Waarom eten we in Nederland nog geen insecten?

Waarom eten we in Nederland nog geen insecten?

Het eten van insecten is in een groot deel van de wereld heel gebruikelijk. Toch wordt dit in Nederland nog weinig gedaan. Grotendeels komt dit doordat we in Europa, en zeker in Nederland, niet gewend zijn om insecten te eten. Er loopt al enkele jaren een discussie of insecten wel als voedsel verkocht mogen worden.

Omdat het eten van insecten nog nieuw is voor ons, vallen ze onder de Novel Food Verordening van Europa. Deze verordening regelt de toelating van nieuwe voedingsmiddelen en voedselingrediënten. Hierdoor zijn insecten nog weinig te verkrijgen op de Nederlandse voedselmarkt. Voor een aantal insectensoorten is markttoegang aangevraagd.

Er worden in Nederland al een aantal jaar insecten gekweekt voor menselijke consumptie. Het gaat hierbij om de meeltor (meelworm), piepschuimkever (kleine meelworm) en de Europese treksprinkhaan (sprinkhaan). De insecten kunnen gekookt, gebakken of gefrituurd gegeten worden en lijken qua smaak op noten. Wel is het belangrijk om insecten altijd goed te verhitten voor consumptie.

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Simone de Lange, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër werd, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. M...

Boekweit

Boekweit, een glutenvrij en gezond alternatief voor graan

Boekweit wordt vaak geschaard onder de graansoorten. Maar wist je dat het officieel gezien helemaal geen graansoort is? ...

Nutri score

Nutri-Score: Wat houdt dit voedingskeuzelogo in?

In Nederland wordt de Nutri-Score vanaf half 2022 het officiële voedingskeuzelogo. Wat is de Nutri-Score en hoe werkt he...

asperges

Asperges: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Asperges zijn er in het groen, paars en wit. De laatste variant is misschien wel de publieksfavoriet en wordt ook wel he...

caffeïne

Cafeïne, hoe gezond is deze natuurlijke energiebooster?

Ben je 's ochtends afhankelijk van een portie cafeïne? Dan ben je zeker niet de enige! Elke dag rekenen miljoenen mensen...

Lees wat je gemist hebt

10011 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'