Wat is rauwmelkse kaas?

Wat is rauwmelkse kaas?

De melk die de meeste mensen kennen is gepasteuriseerde melk. De melk is dan kort verhit om bepaalde bacteriën uit te schakelen. De meeste kaassoorten worden met gepasteuriseerde melk gemaakt.

Rauwmelkse kaas daarentegen is met rauwe melk gemaakt. Er staat dan ‘au lait cru’ of 'gemaakt van rauwe melk' op de verpakking. Voorbeelden hiervan zijn Reblochon kaas, Camembert au lait cru en brie de Coulommiers.

Volgens Het Voedingscentrum kunnen mensen met een lage weerstand, zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen kazen van rauwe melk beter vermijden. Een besmetting met de listeria bacterie is dan mogelijk.
Zachte kazen zoals kwark, smeerkaas, cottage cheese en hüttenkäse zijn verhit en dus veilig te eten.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, BSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Is jonge kaas gezonder dan oude kaas?

Rijping De voedingswaarden van de verschillende soorten kaas verschillen niet erg. De naam van de kaas, jonge kaas, bel...

Voeding Voeding

Hoeveel calorieën zitten er in kaas?

Kaas is een product dat gemaakt wordt van melk. Bij het maken van kaas worden de vaste stoffen in de melk gescheiden van...

Voeding Voeding

Is supermarkt kaas ongezonder dan dure kaas van de kaasboer?

Nee, de prijs van de kaas zegt niets over hoe gezond de kaas is. Het maakt dus niet uit of je kaas bij de kaasboer of in...

Voeding Voeding

Waarom is 30+ kaas beter dan gewone kaas?

Met gewone kaas wordt 48+ kaas bedoeld. Dit is de meest voorkomende kaas in de supermarkt en bij de kaasboer. Kaas besta...

Voeding Voeding

Is oude kaas vetter dan jonge kaas?

Over het algemeen bevat oude kaas iets meer vet dan jonge kaas, zo’n 10%. Dat komt doordat bij de rijping de kaas indroo...

Toon meer (1120)