Hoeveel suikerklontjes zitten er in een blikje cola?

Dat cola zoet is weet iedereen, maar hoeveel suiker zit er nou precies in cola? Een blikje cola van 0,33 liter bevat ongeveer zeven suikerklontjes. Eén suikerklontje staat voor 4 gram suiker, dus in een blikje cola zit ongeveer 28 gram suiker.

In Nederland bestaat geen advies voor de hoeveelheid suiker die je per dag het beste kunt eten of drinken. Maar hoe weten we dan waar de veilige grens ligt en wat zijn de risico’s?

Suiker in cola en frisdranken

Wat zijn de risico’s van teveel suiker?

Teveel suiker vergroot de kans op overgewicht, obesitas, diabetes type 2 en tandbederf. Ook reageren je hersens op suiker. Het bevordert de aanmaak van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die als een soort beloningssysteem werkt.

Suiker eten voelt als een beloning, je word er gelukkig van en een gelukkig gevoel wil iedereen. Overconsumptie ligt dan als snel op de loer. 

Hoeveel suiker is teveel?

Daar zijn in Nederland helaas nog geen eenduidige richtlijnen voor. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) adviseert minder dan 10% van je totale dagelijkse inname aan calorieën uit vrije suikers te laten bestaan.

Dit advies geldt voor volwassenen en kinderen. Globaal betekent dat voor een volwassen vrouw niet meer dan 50 gram en voor een volwassen man niet meer dan 60 gram per dag.

Zo verminder je de kans op overgewicht en diabetes. Als je totale inname voor minder dan 5% bestaat uit vrije suikers, levert je dat zelfs voordelen voor je gezondheid op.

Wat zijn vrije suikers?

Vrije suikers zijn suikers die worden toegevoegd aan voedsel en dranken en suikers die van nature bestaan in vruchtensap, honing, stroop en siroop. De suikers die in vers fruit, groenten en melkproducten zitten, horen niet bij de vrije suikers. Maar vers vruchtensap is toch gemaakt van vers fruit, dus waarom hoort het sap wel bij de vrije suikers en de vrucht zelf niet?

Dat is eigenlijk heel logisch. Voor een glas sap heb je veel stuks fruit nodig, veel meer dan je in één keer zou eten. De hoeveelheid suiker die je daardoor binnenkrijgt is buitenproportioneel en om die reden nadelig voor je gezondheid.

Ter vergelijking, in een glas vruchtensap zit dezelfde hoeveelheid suiker als in een glas cola.

Wist je dat...

Er geen verschil is tussen suiker in cola en suiker in vruchtensap? Je lichaam ziet beide suikers als gelijken en behandelt ze ook zo. Het verschil is wel dat er in vruchtensap ook nog vezels, vitaminen en mineralen zitten. Daarom is een glas cola nog altijd een stuk ongezonder dan een glas vruchtensap.

Suiker in frisdranken en bier

Hoeveel suiker zit er in andere dranken?

In andere frisdranken zit ongeveer evenveel suiker als in cola. Icetea bevat 20 gram en icetea green ‘maar’ 11 gram suiker. En hoeveel suiker zit er in bier? Dat wisselt. In een flesje gewoon bier van 300 ml zit tussen de 0 en 1,5 gram suiker. In speciaalbier gemiddeld 1,5 gram met uitschieters van 29,8 gram! De biersoort waar altijd veel suiker in zit is Radler.

Tip

Wil je toch de smaak van fruit in je drankje maar niet de suikers? Vul een kan met koud water en gooi er wat stukken (gewassen) fruit in, zo heb je wel de lusten en niet de lasten!

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, MSc Exercise Science and Health Promotion, Initiatiefnemer van gezondeten.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Kun je verslaafd raken aan energiedrankjes?

In een blikje energiedrank zit gemiddeld 30 gram suiker. 1 suikerklontje is ongeveer 4 gram, wat betekent dat een blikje...

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën bevat alcoholvrij bier?

Steeds meer mensen kiezen voor gezondere voedingsmiddelen, denk aan volkoren varianten, minder (rood) vlees eten of het ...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Hoeveel suiker mogen kinderen eten?

Als kinderen te veel suikers binnenkrijgen kunnen ze last krijgen van maag- en darmklachten. Hiervan kunnen ze onrustig ...

MedischMedisch

Hoeveel calorieën verbrand je in rust per dag?

Hoeveel calorieën je in rust per dag verbrandt hangt van verschillende factoren af. Iedereen is anders en ook iedereen v...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Hoeveel koolhydraten zitten er in bier?

Bier bevat per 100 ml rond de 3,5 gram aan koolhydraten. Per blikje van 33cl is dit zo’n 11,5 gram. Dat komt ongeveer ov...

Toon meer (403)