Hoeveel suikerklontjes zitten er in een blikje cola?

Dat cola zoet is weet iedereen, maar hoeveel suiker zit er nou precies in cola? Een blikje cola van 0,33 liter bevat ongeveer zeven suikerklontjes. Eén suikerklontje staat voor 4 gram suiker, dus in een blikje cola zit ongeveer 28 gram suiker.

In Nederland bestaat geen advies voor de hoeveelheid suiker die je per dag het beste kunt eten of drinken. Maar hoe weten we dan waar de veilige grens ligt en wat zijn de risico’s?

Suiker in cola en frisdranken

Wat zijn de risico’s van teveel suiker?

Teveel suiker vergroot de kans op overgewicht, obesitas, diabetes type 2 en tandbederf. Ook reageren je hersens op suiker. Het bevordert de aanmaak van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die als een soort beloningssysteem werkt.

Suiker eten voelt als een beloning, je word er gelukkig van en een gelukkig gevoel wil iedereen. Overconsumptie ligt dan als snel op de loer. 

Hoeveel suiker is teveel?

Daar zijn in Nederland helaas nog geen eenduidige richtlijnen voor. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) adviseert minder dan 10% van je totale dagelijkse inname aan calorieën uit vrije suikers te laten bestaan.

Dit advies geldt voor volwassenen en kinderen. Globaal betekent dat voor een volwassen vrouw niet meer dan 50 gram en voor een volwassen man niet meer dan 60 gram per dag.

Zo verminder je de kans op overgewicht en diabetes. Als je totale inname voor minder dan 5% bestaat uit vrije suikers, levert je dat zelfs voordelen voor je gezondheid op.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Wat zijn vrije suikers?

Vrije suikers zijn suikers die worden toegevoegd aan voedsel en dranken en suikers die van nature bestaan in vruchtensap, honing, stroop en siroop. De suikers die in vers fruit, groenten en melkproducten zitten, horen niet bij de vrije suikers. Maar vers vruchtensap is toch gemaakt van vers fruit, dus waarom hoort het sap wel bij de vrije suikers en de vrucht zelf niet?

Dat is eigenlijk heel logisch. Voor een glas sap heb je veel stuks fruit nodig, veel meer dan je in één keer zou eten. De hoeveelheid suiker die je daardoor binnenkrijgt is buitenproportioneel en om die reden nadelig voor je gezondheid.

Ter vergelijking, in een glas vruchtensap zit dezelfde hoeveelheid suiker als in een glas cola.

Wist je dat...

Er geen verschil is tussen suiker in cola en suiker in vruchtensap? Je lichaam ziet beide suikers als gelijken en behandelt ze ook zo. Het verschil is wel dat er in vruchtensap ook nog vezels, vitaminen en mineralen zitten. Daarom is een glas cola nog altijd een stuk ongezonder dan een glas vruchtensap.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Suiker in frisdranken en bier

Hoeveel suiker zit er in andere dranken?

In andere frisdranken zit ongeveer evenveel suiker als in cola. Icetea bevat 20 gram en icetea green ‘maar’ 11 gram suiker. En hoeveel suiker zit er in bier? Dat wisselt. In een flesje gewoon bier van 300 ml zit tussen de 0 en 1,5 gram suiker. In speciaalbier gemiddeld 1,5 gram met uitschieters van 29,8 gram! De biersoort waar altijd veel suiker in zit is Radler.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Wil je toch de smaak van fruit in je drankje maar niet de suikers? Vul een kan met koud water en gooi er wat stukken (gewassen) fruit in, zo heb je wel de lusten en niet de lasten!

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Energiedrankjes ongezond?

Hoe Ongezond zijn Energiedrankjes

Trek jij wel eens een blikje energydrank open? Vooral jongeren drinken steeds meer energydrinks en sportdrankjes. In de ...

Diabetes Type 1

Diabetes type 1, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam het hormoon insuline niet meer aan. Zonder die stof kun je niet leven. Het...

Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 werd vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen de ziekte ook, vaa...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Dopamine, wat is het en hoe merk je een tekort?

Dopamine, wat is het en hoe merk je een tekort?

De kans is groot dat je hebt gehoord van de neurotransmitter dopamine, die net zoveel media-aandacht lijkt te krijgen al...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

14343 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'