Uit laboratoriumanalyse blijkt dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen synthetische vezels en natuurlijke vezels. Het is nog niet duidelijk of ons lichaam dat wel kan. Op dit moment is niet eenduidig te zeggen of synthetische toegevoegde vezels net zo gezond zijn als natuurlijke vezels. Het lijkt er wel op dat synthetische vezels het niet winnen van de natuurlijke vezels als het gaat om de voedingswaarde. De gezondheidsvoordelen van toegevoegde vezels wegen niet op tegen de van nature aanwezige vezels in voeding.
Synthetische voedingsvezels
Vandaag de dag is het advies om meer voedingsvezels te eten. Hier speelt de voedingsmiddelenindustrie handig op in door het toevoegen van vezels in hun producten. Echter is het wel zo dat er voor synthetische voedingsvezels een extra voorwaarde geldt. Men mag deze vezels scharen onder voedingsvezels als er een algemeen aannemelijk wetenschappelijk bewijs is dat het een gunstig effect heeft op de processen in het menselijk lichaam. Is dit niet het geval mag het dus geen voedingsvezel worden genoemd.
Natuurlijke voedingsvezels
Het mag duidelijk zijn dat er nog meer onderzoek nodig is om tot een algemeen eenduidig advies te komen. Maar als je de keuze hebt ga dan altijd voor natuurlijke voedingsvezels in plaats van synthetische voedingsvezels. Hiervan is duidelijk bewezen dat het een positef effect heeft op ons lichaam.