Feta
Feta is een traditionele Griekse kaas. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk uit specifieke gebieden in Griekenland en wordt eventueel aangevuld met geitenmelk. Feta wordt gezouten en minimaal twee maanden geconserveerd in een zoutoplossing. Dit zorgt voor de uitgesproken romige, pittige en zoute smaak waar feta bekend om staat.
De plek waar de kaas gemaakt wordt heeft een grote invloed op de smaak. Het lokale klimaat, de grond, het ras, het soort dier en wat de dieren eten zijn allemaal bepalend voor het eindproduct. De Griekse schapen en geiten eten bloemen, wilde kruiden en speciale grassoorten.
Witte kaas
Witte kaas is een makkelijker te produceren alternatief voor de traditionele feta. Witte kaas wordt meestal gemaakt van koemelk in plaats van schapen- en geitenmelk.
Europese regelgeving
In 2002 werd het verschil tussen feta en witte kaas ook in de Europese regelgeving vastgelegd. Alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk mag feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken van koemelk, noemen het daarom ‘mediterrane kaasblokjes', 'saladekaas' of ‘witte kaas’.