Wat is het verschil tussen feta en witte kaas?

Wat is het verschil tussen feta en witte kaas?

Feta

Feta is een traditionele Griekse kaas. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk uit specifieke gebieden in Griekenland en wordt eventueel aangevuld met geitenmelk. Feta wordt gezouten en minimaal twee maanden geconserveerd in een zoutoplossing. Dit zorgt voor de uitgesproken romige, pittige en zoute smaak waar feta bekend om staat.

De plek waar de kaas gemaakt wordt heeft een grote invloed op de smaak. Het lokale klimaat, de grond, het ras, het soort dier en wat de dieren eten zijn allemaal bepalend voor het eindproduct. De Griekse schapen en geiten eten bloemen, wilde kruiden en speciale grassoorten. 

Witte kaas

Witte kaas is een makkelijker te produceren alternatief voor de traditionele feta. Witte kaas wordt meestal gemaakt van koemelk in plaats van schapen- en geitenmelk. 

Europese regelgeving

In 2002 werd het verschil tussen feta en witte kaas ook in de Europese regelgeving vastgelegd. Alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk mag feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken van koemelk, noemen het daarom ‘mediterrane kaasblokjes', 'saladekaas' of ‘witte kaas’.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Koemelkallergie: symptomen, oorzaken, diognose en behandeling

Koemelkallergie: symptomen en behandeling

Koemelkallergie komt veel bij zuigelingen voor; 2-6% van de zuigelingen heeft ermee te maken. Maar ook kinderen en volwa...

Kefir gezond?

7 Belangrijkste Voordelen van Kefir en de Grootste Nadelen

Kefir is een drankje dat al duizenden jaren gedronken wordt, maar tegenwoordig weer helemaal populair is. Dat heeft alle...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

Havermelk: het Plantaardige antwoord op dierlijke Melk

Is havermelk gezonder dan koemelk? (+ zo maak je het zelf)

Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...

orzo pastasoort

Orzo: De Gezondheidsvoordelen (incl. Heerlijk Orzo Recept)

Is orzo pasta of is het rijst?  Het is niet gek dat orzo deze vraag oproept, als je de vorm van deze kleine korrelt...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'