Wat zijn smaakstoffen?

Wat zijn smaakstoffen?

Smaakstoffen, ook wel aromastoffen genoemd, zijn een relatief goedkope manier om smaak aan voedingsmiddelen te geven. Veel kant-en-klaar producten, soepen, sauzen, bouillons en vleeswaren bevatten deze smaakversterkers.

De smaakstoffen vallen onder een categorie binnen de E-nummers. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om bepaalde eigenschappen te beïnvloeden. Denk hierbij aan conserveringsmiddelen, zuurteregelaars, kleurstoffen en smaakversterkers. Al deze stoffen hebben een eigen E-nummer. Wanneer een product deze stoffen bevat, staan deze op het etiket vermeld. Er zijn zowel natuurlijke en synthetische varianten.

Er is veel discussie over de veiligheid van de verschillende E-nummers.
Een gezond voedingspatroon bestaat zoveel mogelijk uit verse, biologische voeding en deze bevat doorgaans geen E-nummers. Daarentegen zijn de voedingsmiddelen die wel veel E-nummers bevatten sterk bewerkt.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Migraine aanval stoppen & voorkomen

Migraine aanval stoppen & voorkomen

Heb je weleens een migraine aanval gehad? Of heb je regelmatig last van migraine aanvallen? Dan hoef ik je niet uit te l...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

“Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor, want al die e-nummers zijn zó slecht voor je.” Komt deze gedachte jou bekend voo...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

fosfor

Fosfor: Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Pure fosfor is ontvlambaar en levensgevaarlijk. Maar het mineraal, dat je in je eten aantreft, is essentieel voor je gez...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

vitamine c

Vitamine C: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van ascorbinezuur

Denk je aan je weerstand, dan denk je misschien wel aan vitamine C. Maar wist je dat deze bekende vitamine een rol speel...

palmolie

Palmolie: één van de meest gebruikte soorten olie ter wereld

Palmolie is een van de meest gebruikte soorten olie ter wereld. De olie biedt, bij beperkt gebruik, enkele gezondheidsvo...

Lees wat je gemist hebt

9823 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'