Hoeveel soorten honing bestaan er en welke is het beste?

Hoeveel soorten honing bestaan er en welke is het beste?

Honing is een zoete smaakmaker die toepasbaar is in veel gerechten. Zo kan het gebruikt worden als een natuurlijke suiker, maar ook als zoete tegenhanger in een dressing of als broodbeleg. In de supermarkt zijn verschillende soorten honing te koop. Zo kan je bijenhoning, bloemenhoning of honingcrème krijgen. Maar hoeveel soorten honing bestaan er eigenlijk?

Soorten honing

Er bestaan wel meer dan 29 soorten honing. De soort honing hangt af van de bloemsoort waaruit de bij haar nectar vandaan haalt. Zo komt lindehoning van de lindeboom, terwijl bloemenhoning uit verschillende bloemsoorten gehaald kan worden.

De verschillende soorten honing hebben ook verschillende smaken en kleuren. Honing kan zoet van smaak zijn (acaciahoning, kastanjehoning), maar ook kruidig (lavendelhoning, heidehoning, tijmhoning). Honing kan zelfs een mintsmaak hebben (lindehoning) of mentholsmaak (eucalyptushoning).

Verder verschillen de kleuren tussen lichtgeel, wit, goud en (rood-/ goud-)bruin.

Klaverhoning en bloemenhoning crème zijn crèmeachtige honingsoorten die makkelijk smeerbaar zijn en zacht van smaak. Welke soort honing je kiest, hangt af waar je het voor wilt gebruiken. Vloeibare honing is geschikt voor in de koffie, thee of yoghurt, terwijl de honingcrème beter op brood gesmeerd kan worden.

Gezondheid van honing

Er wordt vaak gedacht dat honing een gezonde werking heeft. Zo wordt honing vaak gebruikt als middel tegen keelklachten. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat honing daadwerkelijk helpt.

Alle soorten honing worden daarentegen op dezelfde manier verwerkt en verteerd als suiker in je lichaam. Dit komt omdat honing altijd bestaat uit glucose en fructose. Honing kan dus worden gezien als suiker en het advies is om hier niet teveel van te eten. Het levert extra calorieën op die je lichaam niet nodig heeft, terwijl de heilzame werking niet bewezen is. 

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, Diëtist en PsycholoogBSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zoete aardappel (bataat) gezond

Zoete Aardappel: Calorieën, Belangrijkste Voordelen en Kook inspiratie

De zoete aardappel, oftewel de bataat: "superfood" om je vingers bij af te likken! Gezond, lekker en het vult ook nog ee...

Aloë vera

Aloë vera, een plant met een heilzame werking?

Ben jij al bekend met aloë vera? Dit is een cactusachtige plant met een heilzame werking. Aloë vera is één van de oudst...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Fat burners ongezond en hun werking

Fat burners, slecht voor de gezondheid?

Een supplement waarmee lichaamsvet als sneeuw voor de zon verdwijnt, dat wil toch iedereen? Steeds meer mensen gebruiken...

Diclofenac (NSAID)

Diclofenac (NSAID): De Werking, Bijwerkingen en verschillende Risico’s

Ben je van plan diclofenac te gebruiken? Dan is het goed om stil te staan bij de werking en mogelijke bijwerkingen van d...

asperges

Asperges: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Asperges zijn er in het groen, paars en wit. De laatste variant is misschien wel de publieksfavoriet en wordt ook wel he...

suiker

Suiker: de ongezoete waarheid

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

9980 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'