Honing is een zoete smaakmaker die toepasbaar is in veel gerechten. Zo kan het gebruikt worden als een natuurlijke suiker, maar ook als zoete tegenhanger in een dressing of als broodbeleg. In de supermarkt zijn verschillende soorten honing te koop. Zo kan je bijenhoning, bloemenhoning of honingcrème krijgen. Maar hoeveel soorten honing bestaan er eigenlijk?
Soorten honing
Er bestaan wel meer dan 29 soorten honing. De soort honing hangt af van de bloemsoort waaruit de bij haar nectar vandaan haalt. Zo komt lindehoning van de lindeboom, terwijl bloemenhoning uit verschillende bloemsoorten gehaald kan worden.
De verschillende soorten honing hebben ook verschillende smaken en kleuren. Honing kan zoet van smaak zijn (acaciahoning, kastanjehoning), maar ook kruidig (lavendelhoning, heidehoning, tijmhoning). Honing kan zelfs een mintsmaak hebben (lindehoning) of mentholsmaak (eucalyptushoning).
Verder verschillen de kleuren tussen lichtgeel, wit, goud en (rood-/ goud-)bruin.
Klaverhoning en bloemenhoning crème zijn crèmeachtige honingsoorten die makkelijk smeerbaar zijn en zacht van smaak. Welke soort honing je kiest, hangt af waar je het voor wilt gebruiken. Vloeibare honing is geschikt voor in de koffie, thee of yoghurt, terwijl de honingcrème beter op brood gesmeerd kan worden.
Gezondheid van honing
Er wordt vaak gedacht dat honing een gezonde werking heeft. Zo wordt honing vaak gebruikt als middel tegen keelklachten. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat honing daadwerkelijk helpt.
Alle soorten honing worden daarentegen op dezelfde manier verwerkt en verteerd als suiker in je lichaam. Dit komt omdat honing altijd bestaat uit glucose en fructose. Honing kan dus worden gezien als suiker en het advies is om hier niet teveel van te eten. Het levert extra calorieën op die je lichaam niet nodig heeft, terwijl de heilzame werking niet bewezen is.