Bladerdeeg bestaat uit knapperige dunne laagjes deeg. Het is makkelijk zelf te maken maar het kost wel even wat tijd.
Vier ingrediënten
Voor het maken van bladerdeeg heb je slechts vier ingrediënten nodig:
- Bloem
- Water
- Boter
- Zout
De hoeveelheden zijn uiteraard afhankelijk van de hoeveel bladerdeeg die je wilt maken.
Laagjes opbouwen
Wanneer je bladerdeeg zelf gaat maken rol je het deeg uit waarna je het weer opvouwt als een pakketje. Het deeg moet dan dertig minuten koelen in de koelkast. Dit proces moet drie keer herhaald worden en iedere keer wordt het deeg uitgerold in de tegenovergestelde richting.
Tijdens het bakken gaat de boter tussen de lagen smelten en wordt het water in het deeg heet. De waterdamp die dan ontstaat wil ontsnappen en dat drukt het deeg naar buiten toe waardoor er lucht ontstaat tussen de laagjes. Het deeg wordt door de grote hoeveelheid boter ook lekker knapperig.
De exacte bereidingswijze is gemakkelijk te vinden in boeken en op het internet. Ook zijn er veel filmpjes op YouTube waarin uitgelegd wordt hoe je het precies maakt.
Eet met mate
Bladerdeeg is dus gemakkelijk zelf te maken en is ook erg lekker, maar niet zo gezond. 80 gram bladerdeeg bevat ongeveer 38 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd vet. Verzadigde vetten geven extra risico's op hart- en vaatziekten en is nadelig voor het cholesterol. Verder levert het ook nauwelijks vitaminen en mineralen. Daarom is het advies om bladerdeeg met mate te eten.