Hoe kun je zelf bladerdeeg maken?

Hoe kun je zelf bladerdeeg maken?

Bladerdeeg bestaat uit knapperige dunne laagjes deeg. Het is makkelijk zelf te maken maar het kost wel even wat tijd.

Vier ingrediënten

Voor het maken van bladerdeeg heb je slechts vier ingrediënten nodig:

  • Bloem
  • Water
  • Boter
  • Zout

De hoeveelheden zijn uiteraard afhankelijk van de hoeveel bladerdeeg die je wilt maken.

Laagjes opbouwen

Wanneer je bladerdeeg zelf gaat maken rol je het deeg uit waarna je het weer opvouwt als een pakketje. Het deeg moet dan dertig minuten koelen in de koelkast. Dit proces moet drie keer herhaald worden en iedere keer wordt het deeg uitgerold in de tegenovergestelde richting.

Tijdens het bakken gaat de boter tussen de lagen smelten en wordt het water in het deeg heet. De waterdamp die dan ontstaat wil ontsnappen en dat drukt het deeg naar buiten toe waardoor er lucht ontstaat tussen de laagjes. Het deeg wordt door de grote hoeveelheid boter ook lekker knapperig.

De exacte bereidingswijze is gemakkelijk te vinden in boeken en op het internet. Ook zijn er veel filmpjes op YouTube waarin uitgelegd wordt hoe je het precies maakt. 

Eet met mate

Bladerdeeg is dus gemakkelijk zelf te maken en is ook erg lekker, maar niet zo gezond. 80 gram bladerdeeg bevat ongeveer 38 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd vet. Verzadigde vetten geven extra risico's op hart- en vaatziekten en is nadelig voor het cholesterol. Verder levert het ook nauwelijks vitaminen en mineralen. Daarom is het advies om bladerdeeg met mate te eten. 

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, MBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Hoeveel calorieën bevat een saucijzenbroodje?

Een saucijzenbroodje is een populaire snack in Nederland. Het is een broodje gemaakt van bladerdeeg gevuld met een rolle...

Voeding Voeding

Hoeveel calorieën zitten er in een appelflap?

Een appelflap is een driehoekvormig gebakje gemaakt van bladerdeeg. De vulling bestaat uit fijngesneden appels, rozijnen...

Gezond leven Gezond leven

Kan je zelf jam maken zonder (te veel) suiker te gebruiken?

Eigenlijk kun je geen jam maken zonder veel suiker te gebruiken. Jam is namelijk een beschermde naam en wettelijk gezien...

Gezond leven Gezond leven

Hoe kun je zelf groente- en fruithapjes voor je baby maken?

Een gezond groente- of fruithapje voor je baby kun je heel makkelijk zelf maken door het zelf bereiden en daarna te prak...

Voeding Voeding

Kun je zelf gezonde kruidnoten maken?

We zien ze al vanaf eind augustus in de schappen liggen, maar nu Sinterklaas dan écht in Nederland gearriveerd is, kunne...

Toon meer (624)