Hoe kun je zelf bladerdeeg maken?

Hoe kun je zelf bladerdeeg maken?

Bladerdeeg bestaat uit knapperige dunne laagjes deeg. Het is makkelijk zelf te maken maar het kost wel even wat tijd.

Vier ingrediënten

Voor het maken van bladerdeeg heb je slechts vier ingrediënten nodig:

  • Bloem
  • Water
  • Boter
  • Zout

De hoeveelheden zijn uiteraard afhankelijk van de hoeveel bladerdeeg die je wilt maken.

Laagjes opbouwen

Wanneer je bladerdeeg zelf gaat maken rol je het deeg uit waarna je het weer opvouwt als een pakketje. Het deeg moet dan dertig minuten koelen in de koelkast. Dit proces moet drie keer herhaald worden en iedere keer wordt het deeg uitgerold in de tegenovergestelde richting.

Tijdens het bakken gaat de boter tussen de lagen smelten en wordt het water in het deeg heet. De waterdamp die dan ontstaat wil ontsnappen en dat drukt het deeg naar buiten toe waardoor er lucht ontstaat tussen de laagjes. Het deeg wordt door de grote hoeveelheid boter ook lekker knapperig.

De exacte bereidingswijze is gemakkelijk te vinden in boeken en op het internet. Ook zijn er veel filmpjes op YouTube waarin uitgelegd wordt hoe je het precies maakt. 

Eet met mate

Bladerdeeg is dus gemakkelijk zelf te maken en is ook erg lekker, maar niet zo gezond. 80 gram bladerdeeg bevat ongeveer 38 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd vet. Verzadigde vetten geven extra risico's op hart- en vaatziekten en is nadelig voor het cholesterol. Verder levert het ook nauwelijks vitaminen en mineralen. Daarom is het advies om bladerdeeg met mate te eten. 

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoachMBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Kaneel: gezond of gewoon lekker?

Kaneel: maak écht kennis met deze oude en vertrouwde specerij

Iedereen heeft vast wel goede herinneringen aan kaneel. Zo heb je als kind misschien gesabbeld op heerlijke kaneelsnoepj...

wentelteefjes

Wentelteefjes: erg lekker maar zijn ze ook gezond?

Wentelteefjes, een gezelliger maaltje bestaat er bijna niet. Daarbij zijn de goudbruin gebakken sneetjes ook nog eens he...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( + Tips hoe je wel genoeg drinkt)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'