Het Nederlandse ziekenhuiseten krijgt over het algemeen weinig waardering. Zowel de maaltijd opties voor patiënten als het assortiment van ziekenhuiskantines, kiosken, restaurants en voedselautomaten zijn ondermaats. Er is een groot aanbod van snacks, snoepreken, koeken en frisdranken.
Zowel de voedingswaarde als voedingsstofdichtheid van ziekenhuisvoedsel laten te wensen over. Dit geldt ook voor de kwaliteit van de ingrediënten en de bereiding ervan. Uit de folder "Goed Eten in het Ziekenhuis" van het VUmc blijkt dat het assortiment van de extra tussendoortjes tijdens het verblijf in het ziekenhuis vooral bestaat uit volle (vruchten)kwark, volle chocolademelk, vla, poffertjes, kaassticks, etcetera.
De beperkte kwaliteit van sommige ziekenhuismaaltijden heeft een duidelijke oorzaak. Het gebrek aan geld én aan transparantie over hoe dat beheerd wordt. In ziekenhuizen is ongeveer 15% van de patiënten ondervoed. Vaak heeft de gedachtegang "zieke mensen hebben meer energie nodig, dus geef ik zoveel mogelijk (lege) calorieën" de overhand.
Ziekenhuismaaltijden afstemmen op het voedingspatroon van de patiënt versnelt het herstel en kan ziekenhuizen jaarlijks miljoenen euro’s besparen. Uit inventarisatie van PinkRoccade Healthcare blijkt dat wanneer het percentage van ondervoede patiënten wordt teruggebracht met 1%, dit al een besparing oplevert tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar.