In heel Europa gaan mensen steeds minder dierlijke producten als vlees en zuivel gebruiken. Nederland is daarbij koploper: wij hebben het laagste percentage vleeseters en het hoogste percentage flexitariërs.
Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop
Nederland als koploper
In Nederland vindt nog maar 48% van de mensen zich een echte vleeseter. Dit percentage ligt lager dan in negen andere onderzochte landen. Polen heeft de meeste vleeseters, met 68%.
Het aantal Nederlanders dat zich flexitariër noemt, en dus een of meerdere dagen per week geen vlees eet, ligt met 42% hoger dan het gemiddelde van 30% in andere Europese landen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolVegetariërs en veganisten vormen samen 7% van de deelnemers: 5% van de Nederlanders is vegetarisch en 2% is veganistisch. Alleen Duitsland (10%) en het Verenigd Koninkrijk (9%) hebben een hoger percentage.
Vervangers zijn duur en de smaak kan beter
Vleesvervangers en plantaardige alternatieven voor melk en zuivel zijn redelijk populair. Een kwart van de Europeanen gebruikt minstens een keer per week een plantaardige vlees- of zuivelvervanger.
Plantaardige yoghurtproducten wordt door 27% van de mensen wekelijks gebruikt. Dit lijkt meer te gaan worden, want van de ondervraagde Nederlanders wil een kwart de komende zes maanden meer plantaardige producten gaan gebruiken.
Toch zijn er nog wel barrières om voor een plantaardig alternatief te kiezen. Veel mensen vinden het te duur en zijn niet altijd enthousiast over de smaak. Ook zeggen ze dat het in sociale situaties soms lastig is om geen vlees te eten.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie