Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen voor het melden van onbedoelde aanwezigheid van allergenen kan daar verandering in gaan brengen. 

Voedselallergieën komen vaak voor.

Voedselallergieën

Van koemelk tot pinda en van ei tot tarwe: allergenen in voeding vormen een groot gevaar voor mensen met een voedselallergie. Als ingrediënten van een voedingsmiddel allergenen bevatten, dan moet dat duidelijk op het etiket vermeld worden. Deze ingrediënten staan dan vaak vetgedrukt in de ingrediëntenlijst.

Allergenen kunnen ook onbedoeld in voeding terecht komen. Bijvoorbeeld als koekjes zonder noten gemaakt worden in een fabriek waarin ook koekjes met noten worden gemaakt. Het risico dat er een spoortje noten in de koekjes terecht komt, is niet altijd 100 procent uit te sluiten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Circa 3 procent van de bevolking heeft een voedselallergie; in Nederland ongeveer een half miljoen mensen.

Loze waarschuwingen met gevolgen

Producenten van voedingsmiddelen waarschuwen vaak voor mogelijke onbedoelde aanwezigheid van allergenen, bijvoorbeeld met de melding: “Kan sporen bevatten van…”. Er zijn echter geen regels voor wanneer wel of niet voor dit risico gewaarschuwd moet worden.

Dit betekent dat producten zonder waarschuwing vaak allergenen bevatten, en dat op etiketten van producten zonder allergenen vaak toch een waarschuwing staat. Mensen met een voedselallergie kunnen momenteel dus geen goede conclusie verbinden aan de aan- of afwezigheid van een waarschuwing.

Dat is een ongewenste situatie, die regelmatig ernstige allergische reacties tot gevolg heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de mensen met voedselallergie 1 of meerdere keren per jaar een onverwachte allergische reactie heeft. In een groot deel van de gevallen ging het om ernstige reacties en 4 procent van de mensen kwam zelfs op de spoedeisende hulp terecht.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Drempelwaardes

De oplossing voor dit probleem ligt in het vaststellen van duidelijke normen voor allergenen. Deze geven aan welke maximale hoeveelheden nog veilig zijn voor mensen met een voedselallergie.

Er wordt al jaren over deze normen gepraat, maar nu zijn ze dan eindelijk ook opgesteld door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bij het opstellen van de normen is gebruik gemaakt van een door de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) beheerde internationale databank met meer dan 3.500 drempels van gevoeligheid van individuele patiënten met voedselallergie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Toekomstige wetgeving?

Deze normen kunnen volgens TNO-onderzoekers als basis dienen voor toekomstige wetgeving. Hierin wordt dan voorgeschreven wanneer producenten voor een mogelijke onbedoelde aanwezigheid van een allergeen moeten waarschuwen. Mensen met een voedselallergie kunnen dan met een gerust hart vertrouwen op de informatie op een etiket.

De TNO-onderzoekers weten echter nog niet op welk termijn we zo’n nieuwe wetgeving kunnen verwachten.  

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

“Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die E-nummers zijn zó slecht voor je.” Komt deze gedachte jou bekend voo...

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. M...

Hypochondrie: de angst voor ernstige ziekte

Hypochondrie: De Angst voor Ernstige Ziekte

Heb jij ook wel eens het internet afgestruind op zoek naar wat die ongewone verkleuring, dat kleine vlekje of extra haar...

Zonnebloempitten: Gezondheidsvoordelen en -Risico's

3 Redenen om vaker zonnebloempitten te eten

Wist jij dat zonnebloempitten eigenlijk geen pitten, maar zaden zijn? En de kans dat je ze vaker eet dan je denkt is gro...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

Lees wat je gemist hebt

14430 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'