Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen voor het melden van onbedoelde aanwezigheid van allergenen kan daar verandering in gaan brengen. 

Voedselallergieën komen vaak voor.

Voedselallergieën

Van koemelk tot pinda en van ei tot tarwe: allergenen in voeding vormen een groot gevaar voor mensen met een voedselallergie. Als ingrediënten van een voedingsmiddel allergenen bevatten, dan moet dat duidelijk op het etiket vermeld worden. Deze ingrediënten staan dan vaak vetgedrukt in de ingrediëntenlijst.

Allergenen kunnen ook onbedoeld in voeding terecht komen. Bijvoorbeeld als koekjes zonder noten gemaakt worden in een fabriek waarin ook koekjes met noten worden gemaakt. Het risico dat er een spoortje noten in de koekjes terecht komt, is niet altijd 100 procent uit te sluiten.

Tip

Circa 3 procent van de bevolking heeft een voedselallergie; in Nederland ongeveer een half miljoen mensen.

Loze waarschuwingen met gevolgen

Producenten van voedingsmiddelen waarschuwen vaak voor mogelijke onbedoelde aanwezigheid van allergenen, bijvoorbeeld met de melding: “Kan sporen bevatten van…”. Er zijn echter geen regels voor wanneer wel of niet voor dit risico gewaarschuwd moet worden.

Dit betekent dat producten zonder waarschuwing vaak allergenen bevatten, en dat op etiketten van producten zonder allergenen vaak toch een waarschuwing staat. Mensen met een voedselallergie kunnen momenteel dus geen goede conclusie verbinden aan de aan- of afwezigheid van een waarschuwing.

Dat is een ongewenste situatie, die regelmatig ernstige allergische reacties tot gevolg heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de mensen met voedselallergie 1 of meerdere keren per jaar een onverwachte allergische reactie heeft. In een groot deel van de gevallen ging het om ernstige reacties en 4 procent van de mensen kwam zelfs op de spoedeisende hulp terecht.

Drempelwaardes

De oplossing voor dit probleem ligt in het vaststellen van duidelijke normen voor allergenen. Deze geven aan welke maximale hoeveelheden nog veilig zijn voor mensen met een voedselallergie.

Er wordt al jaren over deze normen gepraat, maar nu zijn ze dan eindelijk ook opgesteld door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bij het opstellen van de normen is gebruik gemaakt van een door de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) beheerde internationale databank met meer dan 3.500 drempels van gevoeligheid van individuele patiënten met voedselallergie.

Toekomstige wetgeving?

Deze normen kunnen volgens TNO-onderzoekers als basis dienen voor toekomstige wetgeving. Hierin wordt dan voorgeschreven wanneer producenten voor een mogelijke onbedoelde aanwezigheid van een allergeen moeten waarschuwen. Mensen met een voedselallergie kunnen dan met een gerust hart vertrouwen op de informatie op een etiket.

De TNO-onderzoekers weten echter nog niet op welk termijn we zo’n nieuwe wetgeving kunnen verwachten.  

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

allergieën kinderen

Genezen van voedselallergie door nieuwe behandeling

Is voedselallergie bij jonge kinderen te genezen? De eerste resultaten van orale immunotherapie in Nederland zijn veelbe...

Informatie over allergenen is onduidelijk, allergieën

Informatie over allergenen is vaak onduidelijk

Hoe zoek je een veilig product uit voor iemand met een voedselallergie? Dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn. De vermel...

drinken

Weinig verandering in overgewicht, roken en alcoholgebruik

Tussen 2018 en 2021 is het aantal mensen dat te zwaar is, rookt of te veel alcohol drinkt licht gedaald. Dat blijkt uit ...

Meer bewegen en sporten en anders slapen sinds coronacrisis

Meer bewegen en anders slapen sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de...

Gezondeten.nl Praat jij wel eens over poep en ontlasting?

Praat jij wel eens over poep?

We praten liever niet over poep. We schamen ons, vinden het vies of ongepast. Toch heeft bijna de helft van de mensen re...

Toon meer (211)