Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen voor het melden van onbedoelde aanwezigheid van allergenen kan daar verandering in gaan brengen.
Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie
Voedselallergieën
Van koemelk tot pinda en van ei tot tarwe: allergenen in voeding vormen een groot gevaar voor mensen met een voedselallergie. Als ingrediënten van een voedingsmiddel allergenen bevatten, dan moet dat duidelijk op het etiket vermeld worden. Deze ingrediënten staan dan vaak vetgedrukt in de ingrediëntenlijst.
Allergenen kunnen ook onbedoeld in voeding terecht komen. Bijvoorbeeld als koekjes zonder noten gemaakt worden in een fabriek waarin ook koekjes met noten worden gemaakt. Het risico dat er een spoortje noten in de koekjes terecht komt, is niet altijd 100 procent uit te sluiten.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolCirca 3 procent van de bevolking heeft een voedselallergie; in Nederland ongeveer een half miljoen mensen.
Loze waarschuwingen met gevolgen
Producenten van voedingsmiddelen waarschuwen vaak voor mogelijke onbedoelde aanwezigheid van allergenen, bijvoorbeeld met de melding: “Kan sporen bevatten van…”. Er zijn echter geen regels voor wanneer wel of niet voor dit risico gewaarschuwd moet worden.
Dit betekent dat producten zonder waarschuwing vaak allergenen bevatten, en dat op etiketten van producten zonder allergenen vaak toch een waarschuwing staat. Mensen met een voedselallergie kunnen momenteel dus geen goede conclusie verbinden aan de aan- of afwezigheid van een waarschuwing.
Dat is een ongewenste situatie, die regelmatig ernstige allergische reacties tot gevolg heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de mensen met voedselallergie 1 of meerdere keren per jaar een onverwachte allergische reactie heeft. In een groot deel van de gevallen ging het om ernstige reacties en 4 procent van de mensen kwam zelfs op de spoedeisende hulp terecht.
Drempelwaardes
De oplossing voor dit probleem ligt in het vaststellen van duidelijke normen voor allergenen. Deze geven aan welke maximale hoeveelheden nog veilig zijn voor mensen met een voedselallergie.
Er wordt al jaren over deze normen gepraat, maar nu zijn ze dan eindelijk ook opgesteld door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bij het opstellen van de normen is gebruik gemaakt van een door de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) beheerde internationale databank met meer dan 3.500 drempels van gevoeligheid van individuele patiënten met voedselallergie.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Toekomstige wetgeving?
Deze normen kunnen volgens TNO-onderzoekers als basis dienen voor toekomstige wetgeving. Hierin wordt dan voorgeschreven wanneer producenten voor een mogelijke onbedoelde aanwezigheid van een allergeen moeten waarschuwen. Mensen met een voedselallergie kunnen dan met een gerust hart vertrouwen op de informatie op een etiket.
De TNO-onderzoekers weten echter nog niet op welk termijn we zo’n nieuwe wetgeving kunnen verwachten.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie