Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen voor het melden van onbedoelde aanwezigheid van allergenen kan daar verandering in gaan brengen. 

Voedselallergieën komen vaak voor.

Voedselallergieën

Van koemelk tot pinda en van ei tot tarwe: allergenen in voeding vormen een groot gevaar voor mensen met een voedselallergie. Als ingrediënten van een voedingsmiddel allergenen bevatten, dan moet dat duidelijk op het etiket vermeld worden. Deze ingrediënten staan dan vaak vetgedrukt in de ingrediëntenlijst.

Allergenen kunnen ook onbedoeld in voeding terecht komen. Bijvoorbeeld als koekjes zonder noten gemaakt worden in een fabriek waarin ook koekjes met noten worden gemaakt. Het risico dat er een spoortje noten in de koekjes terecht komt, is niet altijd 100 procent uit te sluiten.

Tip

Circa 3 procent van de bevolking heeft een voedselallergie; in Nederland ongeveer een half miljoen mensen.

Loze waarschuwingen met gevolgen

Producenten van voedingsmiddelen waarschuwen vaak voor mogelijke onbedoelde aanwezigheid van allergenen, bijvoorbeeld met de melding: “Kan sporen bevatten van…”. Er zijn echter geen regels voor wanneer wel of niet voor dit risico gewaarschuwd moet worden.

Dit betekent dat producten zonder waarschuwing vaak allergenen bevatten, en dat op etiketten van producten zonder allergenen vaak toch een waarschuwing staat. Mensen met een voedselallergie kunnen momenteel dus geen goede conclusie verbinden aan de aan- of afwezigheid van een waarschuwing.

Dat is een ongewenste situatie, die regelmatig ernstige allergische reacties tot gevolg heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de mensen met voedselallergie 1 of meerdere keren per jaar een onverwachte allergische reactie heeft. In een groot deel van de gevallen ging het om ernstige reacties en 4 procent van de mensen kwam zelfs op de spoedeisende hulp terecht.

Drempelwaardes

De oplossing voor dit probleem ligt in het vaststellen van duidelijke normen voor allergenen. Deze geven aan welke maximale hoeveelheden nog veilig zijn voor mensen met een voedselallergie.

Er wordt al jaren over deze normen gepraat, maar nu zijn ze dan eindelijk ook opgesteld door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bij het opstellen van de normen is gebruik gemaakt van een door de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) beheerde internationale databank met meer dan 3.500 drempels van gevoeligheid van individuele patiënten met voedselallergie.

Toekomstige wetgeving?

Deze normen kunnen volgens TNO-onderzoekers als basis dienen voor toekomstige wetgeving. Hierin wordt dan voorgeschreven wanneer producenten voor een mogelijke onbedoelde aanwezigheid van een allergeen moeten waarschuwen. Mensen met een voedselallergie kunnen dan met een gerust hart vertrouwen op de informatie op een etiket.

De TNO-onderzoekers weten echter nog niet op welk termijn we zo’n nieuwe wetgeving kunnen verwachten.  

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Wil je druiven kopen, maar kom je in de verleiding koekjes mee te nemen? De supermarkt kan je een zetje in de goede rich...

drinken

Weinig verandering in overgewicht, roken en alcoholgebruik

Tussen 2018 en 2021 is het aantal mensen dat te zwaar is, rookt of te veel alcohol drinkt licht gedaald. Dat blijkt uit ...

Koffie gezond

Is koffie goed voor je hart?

Goed nieuws voor koffieliefhebbers: het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag beschermt mogelijk tegen hartziek...

te-weinig-vrije-tijd-is-niet-goed-maar-te-veel-ook-niet

Te weinig vrije tijd is niet goed, maar te veel ook niet

Veel mensen hebben het druk en hebben behoefte aan meer vrije tijd. Maar van te veel vrije tijd worden mensen ook niet g...

Natuurlijk daglicht maakt een mens gelukkiger

Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben w...

Toon meer (-8)
Volg ons