Waarom zijn groente, fruit, vezels en een mediterrane voeding zo gezond? Omdat ze voedingsstoffen bevatten die een vergelijkbare werking kunnen hebben als medicijnen.
De medicinale kracht van voeding
Voeding lijkt op geneesmiddelen
Voedingsstoffen kunnen een verrassend vergelijkbare werking hebben als geneesmiddelen.
Dat concluderen farmacologen van de Universiteit Utrecht op basis van literatuuronderzoek.
Meer aandacht voor de medicinale werking van voeding kan volgens de onderzoekers helpen om veel gerichter diëten te ontwikkelen die bepaalde aandoeningen tegengaan of voorkomen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolDe wetenschappers bekeken ruim 200 onderzoeken. Daarbij keken ze vooral naar de manier waarop voedingsstoffen kunnen binden aan cellen. Veel medicijnen werken volgens dezelfde route.
Ontstekingsreacties
Door de binding kunnen bijvoorbeeld ontstekingsreacties worden afgeremd of juist versterkt. De focus op ontstekingsreacties is niet voor niets. In het overgrote deel van niet overdraagbare aandoeningen, zoals kanker, diabetes en hart- en longziekten, spelen ontstekingsreacties een belangrijke rol. Deze groep aandoeningen is verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de sterfgevallen wereldwijd.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Ontstekingsremmende voeding
Uit het literatuuronderzoek blijkt dat vitamines, vezels en onverzadigde vetzuren ontstekingsreacties kunnen dempen, terwijl verzadigde vetzuren juist ontstekingen bevorderen.
Volgens de onderzoekers kunnen deze inzichten uiteindelijk leiden tot specifieke diëten. Die zijn dan op maat gemaakt om bepaalde aandoeningen tegen te gaan.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie