Minder hart- en vaatziekten door meer nitraatrijke groenten

Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen, en zo gebruik van medicatie uitstellen of vervangen. Dit blijkt uit onderzoek van Cindy van der Avoort, diëtist en docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

groene bladgroenten

Groene bladgroenten en rode bieten

Het is al langer bekend dat het eten van veel groenten de bloeddruk verlaagt. Er zijn verschillende stoffen in groente die hier mogelijk voor kunnen zorgen.

Eén daarvan lijkt nitraat te zijn; een stof die een plant van nature uit de bodem haalt om te kunnen groeien en die wordt opgeslagen in de bladeren. Het zijn daarom vooral groene bladgroente (zoals spinazie, rucola, sla, en paksoi) die, naast rode bieten, veel nitraat bevatten.

Wist je dat...

...nitraat ook in drinkwater voorkomt?

Minder medicijnen

Van der Avoort onderzocht of het eten van meer nitraatrijke groente kan zorgen voor een positief effect op de gezondheid. Haar conclusie is dat het dagelijks eten van 200-250 gram nitraatrijke groente kan zorgen voor een daling van de bloeddruk. Dit effect blijkt goed zichtbaar bij gezonde mensen en bij mensen met een verhoogde bloeddruk.

Bij deze laatste groep kan het eten van meer nitraatrijke groenten het gebruik van medicatie uitstellen of mogelijk vervangen. Mensen die lijden aan een ernstigere cardiovasculaire aandoening, zoals bijvoorbeeld mensen die een hartinfarct gehad hebben, lijken geen baat te hebben bij het eten van meer nitraatrijke groente. 

snack groente

Meer groente 

Omdat de meeste Nederlanders te weinig groente eten, geeft Van de Avoort adviezen om makkelijker meer groente te eten. Zo kan het spreiden van groente over de dag helpen om meer groente te eten.

Nederlanders zijn namelijk gewend om alle groente te eten bij de warme maaltijd. Dit maakt het lastig om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Door groente ook te eten bij het ontbijt, lunch en/of tussendoor, wordt dit makkelijker. 

Tip

Je kan wortel ook in je havermout verwerken! De wortel geeft het een zoete smaak! Zo start je de dag al meteen met extra groente! Denk aan havermout met wortel, kaneel en rozijnen! 

Daarnaast kan groente ook verwerkt worden in bestaande, bekende gerechten (zoals soep, pizza, sauzen, taart) en deze zijn ook mee te nemen.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

Zoutvervangers verkleint kans op hart- en vaatziekten

Natriumbeperkt zout verkleint kans op hart- en vaatziekten

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verkleint de kans op een beroerte, hartziekten en vroegtijdig ove...

onderzoek gezondheid

Thuistesten voor diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade

Komende 5 jaar krijgen 160.000 mensen tussen 50 en 75 jaar thuistesten voor diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade...

Gezondeten.nl | Grotere kans op hart- en vaatziekten bij prediabetes

Grotere kans op hart- en vaatziekten bij prediabetes

Er is een groter risico  op een hartaanval, beroerte of een ander groot hart- en vaatprobleem bij mensen die prediabetes...

minder roken

Minder rokers door minder verkooppunten van tabak?

Zien roken doet roken. Daarom wil de overheid het aantal verkooppunten van sigaretten verminderen, en zo tabak minder zi...

Toon meer (186)