Minder hart- en vaatziekten door meer nitraatrijke groenten

Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen, en zo gebruik van medicatie uitstellen of vervangen. Dit blijkt uit onderzoek van Cindy van der Avoort, diëtist en docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

groene bladgroenten

Groene bladgroenten en rode bieten

Het is al langer bekend dat het eten van veel groenten de bloeddruk verlaagt. Er zijn verschillende stoffen in groente die hier mogelijk voor kunnen zorgen.

Eén daarvan lijkt nitraat te zijn; een stof die een plant van nature uit de bodem haalt om te kunnen groeien en die wordt opgeslagen in de bladeren. Het zijn daarom vooral groene bladgroente (zoals spinazie, rucola, sla, en paksoi) die, naast rode bieten, veel nitraat bevatten.

Wist je dat...

...nitraat ook in drinkwater voorkomt?

Minder medicijnen

Van der Avoort onderzocht of het eten van meer nitraatrijke groente kan zorgen voor een positief effect op de gezondheid. Haar conclusie is dat het dagelijks eten van 200-250 gram nitraatrijke groente kan zorgen voor een daling van de bloeddruk. Dit effect blijkt goed zichtbaar bij gezonde mensen en bij mensen met een verhoogde bloeddruk.

Bij deze laatste groep kan het eten van meer nitraatrijke groenten het gebruik van medicatie uitstellen of mogelijk vervangen. Mensen die lijden aan een ernstigere cardiovasculaire aandoening, zoals bijvoorbeeld mensen die een hartinfarct gehad hebben, lijken geen baat te hebben bij het eten van meer nitraatrijke groente. 

snack groente

Meer groente 

Omdat de meeste Nederlanders te weinig groente eten, geeft Van de Avoort adviezen om makkelijker meer groente te eten. Zo kan het spreiden van groente over de dag helpen om meer groente te eten.

Nederlanders zijn namelijk gewend om alle groente te eten bij de warme maaltijd. Dit maakt het lastig om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Door groente ook te eten bij het ontbijt, lunch en/of tussendoor, wordt dit makkelijker. 

Tip

Je kan wortel ook in je havermout verwerken! De wortel geeft het een zoete smaak! Zo start je de dag al meteen met extra groente! Denk aan havermout met wortel, kaneel en rozijnen! 

Daarnaast kan groente ook verwerkt worden in bestaande, bekende gerechten (zoals soep, pizza, sauzen, taart) en deze zijn ook mee te nemen.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Natuurlijk daglicht maakt een mens gelukkiger

Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben w...

duurzaam eten

Gezonde en duurzame voeding gaan meestal hand in hand

Om in de toekomst iedereen te voeden, is het nodig om duurzamer te gaan eten. Maar hoe doe je dat? Prof. Ingeborg Brouwe...

vlees supermarkt

Hoe de vleesverkoop via supermarkt verminderd kan worden

In de supermarkt kunnen mensen ”nudges” krijgen om minder vlees te kopen. Als vlees duurder wordt en er op d...

gebroken heup vegetarisch

Vrouwelijke vegetariërs lopen meer risico op een gebroken heup

Vrouwen die vegetarisch eten, hebben 33 procent meer kans een heup te breken dan vrouwen die regelmatig vlees eten. Dit ...

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

Toon meer (211)