Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen, en zo gebruik van medicatie uitstellen of vervangen. Dit blijkt uit onderzoek van Cindy van der Avoort, diëtist en docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Minder hart- en vaatziekten door meer nitraatrijke groenten
Groene bladgroenten en rode bieten
Het is al langer bekend dat het eten van veel groenten de bloeddruk verlaagt. Er zijn verschillende stoffen in groente die hier mogelijk voor kunnen zorgen.
Eén daarvan lijkt nitraat te zijn; een stof die een plant van nature uit de bodem haalt om te kunnen groeien en die wordt opgeslagen in de bladeren. Het zijn daarom vooral groene bladgroente (zoals spinazie, rucola, sla, en paksoi) die, naast rode bieten, veel nitraat bevatten.
Wist je dat...
...nitraat ook in drinkwater voorkomt?
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolMinder medicijnen
Van der Avoort onderzocht of het eten van meer nitraatrijke groente kan zorgen voor een positief effect op de gezondheid. Haar conclusie is dat het dagelijks eten van 200-250 gram nitraatrijke groente kan zorgen voor een daling van de bloeddruk. Dit effect blijkt goed zichtbaar bij gezonde mensen en bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Bij deze laatste groep kan het eten van meer nitraatrijke groenten het gebruik van medicatie uitstellen of mogelijk vervangen. Mensen die lijden aan een ernstigere cardiovasculaire aandoening, zoals bijvoorbeeld mensen die een hartinfarct gehad hebben, lijken geen baat te hebben bij het eten van meer nitraatrijke groente.
Meer groente
Omdat de meeste Nederlanders te weinig groente eten, geeft Van de Avoort adviezen om makkelijker meer groente te eten. Zo kan het spreiden van groente over de dag helpen om meer groente te eten.
Nederlanders zijn namelijk gewend om alle groente te eten bij de warme maaltijd. Dit maakt het lastig om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Door groente ook te eten bij het ontbijt, lunch en/of tussendoor, wordt dit makkelijker.
Je kan wortel ook in je havermout verwerken! De wortel geeft het een zoete smaak! Zo start je de dag al meteen met extra groente! Denk aan havermout met wortel, kaneel en rozijnen!
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Daarnaast kan groente ook verwerkt worden in bestaande, bekende gerechten (zoals soep, pizza, sauzen, taart) en deze zijn ook mee te nemen.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek