Minimumleeftijd op energiedrank? De supermarkten zijn akkoord

De 10 grootste supermarkten staan open voor een minimumleeftijd op de verkoop van energiedrankjes. Maar de meeste gaan dat niet zelf invoeren, ze willen wachten totdat daar regels voor komen.

Energiedrinks klachten bij kinderen

Energiedrinks geven klachten bij kinderen

Energiedrankjes kunnen leiden tot rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen kinderen. De World Health Organization (WHO) waarschuwde hier in 2014 al voor.

In 2018 sloegen kinderartsen in Nederland alarm over het gebruik van energiedrankjes door minderjarigen.

Zij riepen toen al op tot het invoeren van een leeftijdsgrens in supermarkten. Alleen Aldi en Lidl trokken zich dit aan. Deze twee supermarkten voerden een leeftijdsgrens van 14 jaar in. 

Wist je dat...

...het drinken van energiedrankjes klachten kan geven zoals hoofdpijn, hyperactiviteit, slapeloosheid, prikkelbaarheid en hartkloppingen?

Voedselwaakhond foodwatch vindt nu dat er meer moet gebeuren en is in actie gekomen om alle supermarkten een leeftijdsgrens in te laten stellen, en dan tot 18 jaar. Hierop reageerden 10 supermarkten positief.

Albert Heijn, Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar staan hiervoor open. Maar ze gaan de leeftijdsgrens pas invoeren als alle supermarkten dat tegelijkertijd doen.

Bijna alle supermarkten vinden het aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) of aan de overheid om hier afspraken voor alle supermarkten over te maken. Supermarkt Vomar wacht dit niet af en stelt alvast een grens bij 14 jaar. 

Tip

In een gemiddeld blikje energiedrank van 250 ml zitten 100 calorieën. Je moet ongeveer 20 minuten fietsen om die weer kwijt te raken.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

gezond kinderen

CDA: gezond voedsel goedkoper en ongezond voedsel duurder

Het aanbod van fastfood beperken, gezond voedsel goedkoper maken en ongezond voedsel juist duurder: dit zijn enkele voor...

Doelen in Preventie-akkoord niet gehaald

Meeste doelen in preventieakkoord niet gehaald

Het Nationaal Preventie-akkoord is bedoeld om roken, overgewicht en alcohol terug te dringen. De meeste doelen voor 2020...

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproducten

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproduct­e­n

Producten in supermarkten bevatten evenveel of net iets minder zout, suiker en verzadigd vet dan 2 jaar geleden. Dat con...

Klacht over vroege invoering Nutri-Score

Klacht over vroege invoering Nutri-Score

Bij de Reclame Code Commissie is er door Voedingsjungle een klacht ingediend over de vroege invoering van het voedselkeu...

Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgek...

Toon meer (211)