Zoutvervangers verkleint kans op hart- en vaatziekten

Natriumbeperkt zout verkleint kans op hart- en vaatziekten

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verkleint de kans op een beroerte, hartziekten en vroegtijdig overlijden. Deze simpele en relatief goedkope vervanging kan een groot verschil maken. 

Hoge bloeddruk

In gewoon zout zit natrium en dat staat bekend als nadelig voor de bloeddruk. Bij natriumbeperkt zout is een deel van het natrium vervangen door kalium. Kalium is juist gunstig voor de bloeddruk.

Een te hoge inname van natrium en een te lage inname van kalium zijn beide risicofactoren voor het ontstaan van een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Over het algemeen eet de gemiddelde Nederlander meer zout (en dus natrium) dan wordt aangeraden. 

Effect van zoutvervangers

Al eerder zijn er onderzoeken gedaan waarin een deel van de natrium in zout wordt vervangen door kalium. Deze vervanging zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. Maar het effect ervan op beroerte of andere hart- en vaatziekten was nog niet bekend. 

Groot onderzoek in China

In China is een grote, langlopende studie uitgevoerd in 600 dorpen om dit te onderzoeken. Uit ieder dorp werden ongeveer 35 mensen gevraagd om mee te doen.

Dit kwam neer op ruim 20.000 mensen Deze mensen hadden al eerder een beroerte gehad, of waren boven de 60 en hadden problemen met de bloeddruk. De helft van de mensen veranderde niets aan het zoutgebruik. De andere helft kreeg gratis een zoutvervanger, waarin 25 procent van het natrium is vervangen door kalium. 

Wereldwijd invoeren?

Na bijna 5 jaar bleek dat de mensen die de zoutvervangers hadden gebruikt, 14 procent minder kans hadden om een beroerte te krijgen dan de mensen die gewoon zout gebruikten. Ook de kans om ander hart- en vaatziekten te krijgen daalde met 13 procent en de kans op vroegtijdig overlijden nam af met 12 procent.

Bovendien bleek de zoutvervanger veilig om te gebruiken; er was bijvoorbeeld geen groter risico op een teveel aan kalium. Volgens de onderzoekers is het vervangen van gewoon zou dus effectief, eenvoudig en goedkoop. Het gebruik van deze zoutvervangers op grote schaal zou veel hart- en vaatziekten kunnen voorkomen, concluderen ze. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

The New England Journal of Medicine

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl | Grotere kans op hart- en vaatziekten bij prediabetes

Grotere kans op hart- en vaatziekten bij prediabetes

Er is een groter risico  op een hartaanval, beroerte of een ander groot hart- en vaatprobleem bij mensen die prediabetes...

Gezondeten.nl Kind heeft levenslang profijt van gezonde leefstijl

Kind heeft levenslang profijt van gezonde leefstijl

Kinderen met een gezonde leefstijl hebben daar een leven lang voordeel van. Hun kans op hart- en vaatziekten is kleiner ...

Dit is het ideale tijdstip om te gaan slapen

Dit is het ideale tijdstip om te gaan slapen

Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22:00 en 23.00 uur. Zowel eerder als later inslapen gaat gepaard met e...

gezondere leefstijl voor vrouwen met borstkanker

Begeleiding naar gezondere leefstijl voor vrouwen met borstkanker

Vrouwen met borstkanker krijgen in het Maastricht UMC+ naast de normale behandeling nu ook een programma om hun leefstij...

Helft diabetespatiënten niet bewust van gezondheid risico’s

Helft diabetespatiënte­n niet bewust van risico’s voor hart en vaten

Mensen met diabetes type 2 lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar de helft van de patiënten is zich hier n...

Toon meer (-8)
Volg ons