Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verkleint de kans op een beroerte, hartziekten en vroegtijdig overlijden. Deze simpele en relatief goedkope vervanging kan een groot verschil maken.
Natriumbeperkt zout verkleint kans op hart- en vaatziekten
Hoge bloeddruk
In gewoon zout zit natrium en dat staat bekend als nadelig voor de bloeddruk. Bij natriumbeperkt zout is een deel van het natrium vervangen door kalium. Kalium is juist gunstig voor de bloeddruk.
Een te hoge inname van natrium en een te lage inname van kalium zijn beide risicofactoren voor het ontstaan van een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Over het algemeen eet de gemiddelde Nederlander meer zout (en dus natrium) dan wordt aangeraden.
Effect van zoutvervangers
Al eerder zijn er onderzoeken gedaan waarin een deel van de natrium in zout wordt vervangen door kalium. Deze vervanging zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. Maar het effect ervan op beroerte of andere hart- en vaatziekten was nog niet bekend.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolGroot onderzoek in China
In China is een grote, langlopende studie uitgevoerd in 600 dorpen om dit te onderzoeken. Uit ieder dorp werden ongeveer 35 mensen gevraagd om mee te doen.
Dit kwam neer op ruim 20.000 mensen Deze mensen hadden al eerder een beroerte gehad, of waren boven de 60 en hadden problemen met de bloeddruk. De helft van de mensen veranderde niets aan het zoutgebruik. De andere helft kreeg gratis een zoutvervanger, waarin 25 procent van het natrium is vervangen door kalium.
Wereldwijd invoeren?
Na bijna 5 jaar bleek dat de mensen die de zoutvervangers hadden gebruikt, 14 procent minder kans hadden om een beroerte te krijgen dan de mensen die gewoon zout gebruikten. Ook de kans om ander hart- en vaatziekten te krijgen daalde met 13 procent en de kans op vroegtijdig overlijden nam af met 12 procent.
Bovendien bleek de zoutvervanger veilig om te gebruiken; er was bijvoorbeeld geen groter risico op een teveel aan kalium. Volgens de onderzoekers is het vervangen van gewoon zou dus effectief, eenvoudig en goedkoop. Het gebruik van deze zoutvervangers op grote schaal zou veel hart- en vaatziekten kunnen voorkomen, concluderen ze.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie