Vlees- en zuivelvervangers duur? Niet meer!

Vlees- en zuivelvervangers hebben de reputatie duur te zijn. Maar de laatste jaren is de prijs ervan zo gedaald, dat meer dan de helft van de plantaardige producten niet meer duurder is dan de dierlijke variant.

Wist je dat...

...vlees-en zuivelvervangers steeds populairder worden? Zo eet meer dan de helft van de Nederlanders geregeld een dagje geen vlees! 

vegetarisch duur

De helft van de vervangers is net zo duur

De afgelopen 5 jaar is het verschil in prijs tussen dierlijke producten en het plantaardige alternatief steeds minder groot geworden. Sommige plantaardige alternatieven zijn zelfs goedkoper dan de dierlijke, zoals sojamelk (ongeveer 10 cent goedkoper) en margarine (33 tot 58 cent goedkoper).

Maar ook bij de plantaardige producten die nog wel duurder zijn dan de dierlijke is het prijsverschil minder groot geworden. 

Tip

Een goede aanbieding in de supermarkt? Vleesvervangers kan je net zoals vlees gewoon invriezen. Zo kan je veel van je favorieten goedkoper inslaan! 

In 2019 kostte vegetarisch gehakt in 2019 nog 24 cent meer dan dierlijk gehakt, in 2022 is dat nog maar 6 cent. Ook bij kip is een dergelijke daling te zien: het prijsverschil is gedaald van 75 cent in 2019 naar 13 cent in 2022. 

onderzoek supermarkt

Verschil tussen supermarkten

Het onderzoek is uitgevoerd door supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg. De onderzoekers keken ook naar het verschil tussen 6 grote supermarkten: AH, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en Dirk.

Ze vulden een boodschappenmandje met 12 dierlijke producten en eentje met de 12 plantaardige tegenhangers, zoals (vega)burgers, (soja)melk en (plantaardige) yoghurt. 

Tip

Vlees- en zuivelvervangers kan je ook zelf maken! Denk aan zelf gemaakte havermelk of een lekkere bonenburger! 

Bij de kassa waren ze bij beide mandjes bij alle supermarkten ongeveer 25 euro kwijt. Bij Jumbo was het verschil tussen 2 mandjes het grootst: daar waren de plantaardige producten in totaal 75 cent duurder dan de dierlijke.

Bij PLUS en Aldi was het mandje plantaardige producten net iets goedkoper dan de dierlijke producten met respectievelijk 58 en 24 cent.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

ProVeg (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbranden door het ...

vitamine C D corona

Vitamines C, D en zink verkleinen kans op overlijden door COVID-19 niet

Extra gebruik van vitamine C, D of zink beschermt niet tegen sterfte door COVID-19. Alleen lijkt extra vitamine D wel de...

meer bewegen

Wat levert meer beweging op?

Het behalen van bewegingsdoel van het Nationaal Preventieakkoord zorgt niet alleen voor verbetering van de volksgezondhe...

Duurzame voeding steeds populairder

Duurzame voeding wordt steeds populairder

Nederlanders kopen steeds meer duurzame voeding. In totaal gaven we vorig jaar 21 procent meer uit aan duurzame producte...

Toon meer (-8)
Volg ons