Vlees- en zuivelvervangers duur? Niet meer!

Vlees- en zuivelvervangers hebben de reputatie duur te zijn. Maar de laatste jaren is de prijs ervan zo gedaald, dat meer dan de helft van de plantaardige producten niet meer duurder is dan de dierlijke variant.

Wist je dat...

...vlees-en zuivelvervangers steeds populairder worden? Zo eet meer dan de helft van de Nederlanders geregeld een dagje geen vlees! 

vegetarisch duur

De helft van de vervangers is net zo duur

De afgelopen 5 jaar is het verschil in prijs tussen dierlijke producten en het plantaardige alternatief steeds minder groot geworden. Sommige plantaardige alternatieven zijn zelfs goedkoper dan de dierlijke, zoals sojamelk (ongeveer 10 cent goedkoper) en margarine (33 tot 58 cent goedkoper).

Maar ook bij de plantaardige producten die nog wel duurder zijn dan de dierlijke is het prijsverschil minder groot geworden. 

Tip

Een goede aanbieding in de supermarkt? Vleesvervangers kan je net zoals vlees gewoon invriezen. Zo kan je veel van je favorieten goedkoper inslaan! 

In 2019 kostte vegetarisch gehakt in 2019 nog 24 cent meer dan dierlijk gehakt, in 2022 is dat nog maar 6 cent. Ook bij kip is een dergelijke daling te zien: het prijsverschil is gedaald van 75 cent in 2019 naar 13 cent in 2022. 

onderzoek supermarkt

Verschil tussen supermarkten

Het onderzoek is uitgevoerd door supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg. De onderzoekers keken ook naar het verschil tussen 6 grote supermarkten: AH, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en Dirk.

Ze vulden een boodschappenmandje met 12 dierlijke producten en eentje met de 12 plantaardige tegenhangers, zoals (vega)burgers, (soja)melk en (plantaardige) yoghurt. 

Tip

Vlees- en zuivelvervangers kan je ook zelf maken! Denk aan zelf gemaakte havermelk of een lekkere bonenburger! 

Bij de kassa waren ze bij beide mandjes bij alle supermarkten ongeveer 25 euro kwijt. Bij Jumbo was het verschil tussen 2 mandjes het grootst: daar waren de plantaardige producten in totaal 75 cent duurder dan de dierlijke.

Bij PLUS en Aldi was het mandje plantaardige producten net iets goedkoper dan de dierlijke producten met respectievelijk 58 en 24 cent.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

duurzaam eten

Gezonde en duurzame voeding gaan meestal hand in hand

Om in de toekomst iedereen te voeden, is het nodig om duurzamer te gaan eten. Maar hoe doe je dat? Prof. Ingeborg Brouwe...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

zwanger jodium

Zwangeren krijgen niet genoeg jodium binnen via voeding

Veel Nederlanders halen de aanbevolen hoeveelheid (ADH) jodium niet met gewone voeding. Voor zwangere vrouwen kan dat ee...

vitamine C D corona

Vitamines C, D en zink verkleinen kans op overlijden door COVID-19 niet

Extra gebruik van vitamine C, D of zink beschermt niet tegen sterfte door COVID-19. Alleen lijkt extra vitamine D wel de...

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbranden door het ...

Toon meer (211)