Vooral ongezond aanbod in de supermarkt en horeca

In supermarkten en horeca zijn vooral ongezonde voedingsmiddelen te koop. Dat blijkt uit onderzoek van drie universiteiten in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Ongezond supermarktaanbod

Ongezond supermarktaanbod

Hoe makkelijk of moeilijk is het om gezond voedsel te kiezen in supermarkten en een aantal horeca-ketens? Dat is onderzocht door Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Utrecht.

De onderzoekers bekeken daarbij in welke mate het assortiment en de aanbiedingen van voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf vielen. Dat viel tegen. 

In supermarkten past circa 80% van het aanbod en de aanbiedingen niet in de Schijf van Vijf. Ook zijn in de supermarkt vooral ongezonde producten in de aanbieding, zoals dranken, snoep en suikerwaren.

Ook kindermarketing wordt vooral gebruikt voor ongezonde producten: 97% van deze producten staat niet in de Schijf van Vijf.

Horeca-aanbod niet in Schijf van Vijf

Van fastfoodaanbieders tot restaurants en van kiosken tot pompstations: bij de horeca-ketens valt 91% van het aanbod buiten de Schijf van Vijf. Verder vermelden maar een klein deel van de menukaarten in de horeca duidelijk de voedingswaarden van de maaltijden of producten.

Bijna de helft van de horeca-ketens heeft een kindermenu, maar meestal paste dat niet bij de Schijf van Vijf. Bij slechts iets meer dan de helft van de kindermenu’s zat standaard groente en fruit.

Lichtpuntje: bij 65% van de bezochte vestigingen is het mogelijk om gratis kraanwater te bestellen, al werd dit zelden helder gecommuniceerd.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgek...

Amerikaanse kinderen eten sterk bewerkt voedsel

Amerikaanse kinderen eten vooral sterk bewerkt voedsel

Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse kinderen ongeveer tweederde van hun calorieën halen uit sterk bewerkt voedsel. De i...

Nederlanders aten in 2020 minder vlees

Nederlanders aten in 2020 minder vlees

In 2020 hebben Nederlanders minder vlees gegeten dan de jaren ervoor. Er is nog niet eerder zo’n grote daling gewe...

Duurzame voeding steeds populairder

Duurzame voeding wordt steeds populairder

Nederlanders kopen steeds meer duurzame voeding. In totaal gaven we vorig jaar 21 procent meer uit aan duurzame producte...

vlees supermarkt

Hoe de vleesverkoop via supermarkt verminderd kan worden

In de supermarkt kunnen mensen ”nudges” krijgen om minder vlees te kopen. Als vlees duurder wordt en er op d...

Toon meer (211)