Vooral ongezond aanbod in de supermarkt en horeca

In supermarkten en horeca zijn vooral ongezonde voedingsmiddelen te koop. Dat blijkt uit onderzoek van drie universiteiten in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Ongezond supermarktaanbod

Ongezond supermarktaanbod

Hoe makkelijk of moeilijk is het om gezond voedsel te kiezen in supermarkten en een aantal horeca-ketens? Dat is onderzocht door Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Utrecht.

De onderzoekers bekeken daarbij in welke mate het assortiment en de aanbiedingen van voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf vielen. Dat viel tegen. 

In supermarkten past circa 80% van het aanbod en de aanbiedingen niet in de Schijf van Vijf. Ook zijn in de supermarkt vooral ongezonde producten in de aanbieding, zoals dranken, snoep en suikerwaren.

Ook kindermarketing wordt vooral gebruikt voor ongezonde producten: 97% van deze producten staat niet in de Schijf van Vijf.

Horeca-aanbod niet in Schijf van Vijf

Van fastfoodaanbieders tot restaurants en van kiosken tot pompstations: bij de horeca-ketens valt 91% van het aanbod buiten de Schijf van Vijf. Verder vermelden maar een klein deel van de menukaarten in de horeca duidelijk de voedingswaarden van de maaltijden of producten.

Bijna de helft van de horeca-ketens heeft een kindermenu, maar meestal paste dat niet bij de Schijf van Vijf. Bij slechts iets meer dan de helft van de kindermenu’s zat standaard groente en fruit.

Lichtpuntje: bij 65% van de bezochte vestigingen is het mogelijk om gratis kraanwater te bestellen, al werd dit zelden helder gecommuniceerd.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Wageningen University & Research (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Duurzame voeding steeds populairder

Duurzame voeding wordt steeds populairder

Nederlanders kopen steeds meer duurzame voeding. In totaal gaven we vorig jaar 21 procent meer uit aan duurzame producte...

Voedsel bezorgen, Door de coronapandemie is 22 procent van de Nederlanders gezonder gaan eten.

Ruim 1 op 5 is gezonder gaan eten door coronapandemie

Door de coronapandemie is 22 procent van de Nederlanders gezonder gaan eten. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Un...

20 procent ging gezonder leven tijdens lockdown

20 procent Nederlanders ging gezonder leven tijdens lockdown

Tijdens de eerste lockdown is een deel van de mensen gezonder gaan eten, bewegen en meer ontspannen. Tegelijkertijd hadd...

Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, t...

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

De sleutel tot gezond ouder worden, ligt vooral in de leefomgeving. Dat stelde prof. David van Bodegom tijdens zijn inau...

Toon meer (-8)
Volg ons