In supermarkten en horeca zijn vooral ongezonde voedingsmiddelen te koop. Dat blijkt uit onderzoek van drie universiteiten in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Vooral ongezond aanbod in de supermarkt en horeca
Ongezond supermarktaanbod
Hoe makkelijk of moeilijk is het om gezond voedsel te kiezen in supermarkten en een aantal horeca-ketens? Dat is onderzocht door Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Utrecht.
De onderzoekers bekeken daarbij in welke mate het assortiment en de aanbiedingen van voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf vielen. Dat viel tegen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolIn supermarkten past circa 80% van het aanbod en de aanbiedingen niet in de Schijf van Vijf. Ook zijn in de supermarkt vooral ongezonde producten in de aanbieding, zoals dranken, snoep en suikerwaren.
Ook kindermarketing wordt vooral gebruikt voor ongezonde producten: 97% van deze producten staat niet in de Schijf van Vijf.
Horeca-aanbod niet in Schijf van Vijf
Van fastfoodaanbieders tot restaurants en van kiosken tot pompstations: bij de horeca-ketens valt 91% van het aanbod buiten de Schijf van Vijf. Verder vermelden maar een klein deel van de menukaarten in de horeca duidelijk de voedingswaarden van de maaltijden of producten.
Bijna de helft van de horeca-ketens heeft een kindermenu, maar meestal paste dat niet bij de Schijf van Vijf. Bij slechts iets meer dan de helft van de kindermenu’s zat standaard groente en fruit.
Lichtpuntje: bij 65% van de bezochte vestigingen is het mogelijk om gratis kraanwater te bestellen, al werd dit zelden helder gecommuniceerd.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie