Pecannoten, een lekkere en gezonde snack

Met pecannoten is misschien nog niet iedereen bekend. Ze zijn in Nederland nog niet zo ingeburgerd als de amandel, hazelnoot of walnoot. De volgende keer wanneer je bij de notenboer bent, kies dan eens voor pecannoten. Ze zijn niet alleen heerlijk zoet, ze zijn ook nog eens behoorlijk gezond.

Ontdek in dit artikel alles over voedzame en smakelijke pecannoten. Van de mooie gezondheidsvoordelen tot en met tips voor de heerlijke pecan in je dagelijkse menu!

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

De pecannoot behoort tot de okkernootfamilie

Pecannoten, gezond en lekker

De pecannoot behoort tot de okkernootfamilie en is het smakelijke broertje van de populaire walnoot. De noot lijkt met zijn onregelmatige vorm ook wel op zijn familielid, maar is langer, smaakt zoeter en heeft een roodbruine kleur.

Van oorsprong komen pecannoten uit Noord-Amerika en dan vooral uit het zuiden van de Verenigde Staten. Met de komst van de kolonisten werd de pecannoot ook in de rest van de wereld bekend. De eerste cultivatie vond plaats in 1847 in Louisiana. Tegenwoordig worden pecannoten ook in andere landen gekweekt, waaronder Australië en Zuid-Amerika.

De pecan pie is een populair gebak in de verenigde staten

Een pecannotenboom kan een indrukwekkende 50 meter hoog worden. Je vindt deze vooral in de staten Texas, Nebraska, Iowa en Indiana. De noten vormen door hun rijke en boterige smaak een belangrijk ingrediënt in een van de populairste zoetigheden van het zuiden van de Verenigde Staten: de pecan pie

De afgelopen jaren groeit in Nederland de belangstelling voor pecannoten. Ze zijn erg populair vanwege de smaak en voedingswaarden, maar ook de pecannotenbomen mogen er zijn. Het zijn namelijk mooie slanke exemplaren, waarvan er soorten bestaan die ook in het Nederlandse klimaat goed gedijen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...pecanbomen meer dan 300 jaar oud kunnen worden en hun leven lang noten produceren?

De pecannoot: een voedzame snack bomvol voedingsstoffen

Wie van de rijke smaak van pecannoten houdt, boft. De noten zitten namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo leveren ze belangrijke mineralen en voedingsvezels. 

In 28 gram pecannoten zit maar liefst 2,5 gram proteïne, 20,5 gram vet, 4 gram koolhydraten en 2,7 gram vezels. Een pecannoot is dus behoorlijk verzadigend. Verder is dit nootje een goede leverancier van vitaminen en mineralen, zoals vitamine B1 koper en zink. 

Het eerste mineraal zorgt onder andere voor de productie van rode bloedlichaampjes en is goed voor je immuunsysteem. Thiamine zet koolhydraten om in energie en zink helpt onder andere bij je hersenfuncties en het helen van wonden. 

Tip

Hoewel pecannoten gezond en lekker zijn, zijn ze helaas ook erg calorierijk. Dus let op dat je er niet te veel van eet.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van pecannoten

Wanneer je de voedingswaarden van een pecannootje ziet, is het niet verwonderlijk dat het nootje veel voordelen voor je gezondheid biedt. Hieronder hebben we de belangrijkste gezondheidsvoordelen van pecannoten voor je op een rijtje gezet:

Pecannoten helpen je aan gezondere hart- en bloedvaten

Pecannoten helpen je aan gezondere hart- en bloedvaten

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat je hart baat kan hebben bij het eten van pecannoten. Dit komt door de rijke aanwezigheid van onverzadigde vetzuren, waardoor het slechte cholesterol LDL in je bloed wordt verlaagd en het goede cholesterol HDL wordt verhoogd.

De pecan draagt bij aan het stabiliseren van je bloedsuikerwaarden

Volgens onderzoeken zorgt het hoge vezelgehalte van pecannoten voor betere bloedsuikerwaarden. Zo zouden de noten ervoor zorgen dat je lichaam insuline effectiever kan gebruiken. Ook je alvleesklier zou beter functioneren wanneer je dagelijks pecannoten eet. 

Daarnaast zorgen de smaakvolle noten ervoor dat je lang verzadigd bent en zo minder snel naar een suikerrijke snack grijpt.

Tip

Vervang de koekjes in de koektrommel door pecannoten. Zo kies je makkelijker voor deze gezonde lekkernij! Zorg wel dat je niet meer dan een handje neemt, want de nootjes zijn rijk aan calorieën.

Pecannoten helpen je hersenen om beter te werken

Pecannoten helpen je hersenen om beter te werken

De pecannoot heeft nog een mooi voordeel: het nootje is goed voor je hersenen. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat pecannoten een positief effect hebben op je langetermijngeheugen. Ook zouden de enkelvoudige onverzadigde vetzuren van de noot je mentale achteruitgang kunnen vertragen

Pecannoten kunnen dus bijdragen aan een betere gezondheid. Om de exacte invloed op je hart- en bloedvaten, bloedsuikerspiegel en hersenen te ontdekken, is er nog meer onderzoek nodig.

Hier moet je op letten bij het eten van pecannoten

Behalve veel positieve eigenschappen heeft de pecannoot ook enkele gezondheidsnadelen. Een daarvan is het hoge caloriegehalte. Wil je dus afvallen? Let er dan op dat je niet meer dan een handje noten per dag eet.

Let op dat je in de winkel voor onbewerkte exemplaren kiest waaraan geen suiker of zout is toegevoegd. De caloriewaarde is dan namelijk nog hoger. Bovendien heeft te veel zout een negatief effect op je hart- en bloedvaten. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...een handje pecannoten 196 calorieën bevat?

Pecannoten en allergieën

Helaas kan je allergisch zijn voor pecannoten. Wanneer je hier last van hebt, merk je dat meestal vrij snel. Al een paar minuten na het eten van pecannoten kun je dat namelijk voelen in je mond. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van:

  • Tintelingen, kriebelingen of jeuk
  • Kleine blaasjes/aften
  • Zwelling en roodheid 

Ben je extreem allergisch voor pecans? Dan kan dit effect hebben op je hele lichaam met mogelijk een shock tot gevolg. 

Pecanallergie gaat vaak hand in hand met een algemene notenallergie

Ondervind jij een lichamelijke reactie op het eten van pecannoten? Laat je dan testen op allergieën. Blijk je allergisch te zijn, dan heb je een grote kans dat je ook niet goed tegen andere notensoorten kunt. Let in dat geval altijd op of er noten zijn verwerkt in de producten die je eet.

Tip

Ben je sterk allergisch voor noten? Zorg dan dat je altijd een epipen bij je hebt. Hiermee kun je jezelf snel adrenaline toedienen waardoor de heftigste symptomen verdwijnen. Let op: je moet daarna nog wel naar het ziekenhuis om je te laten behandelen. 

Pecannoten: een gezonde toevoeging aan je eetpatroon

Pecans zijn een goede toevoeging aan je voeding omdat ze boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Wil je hier makkelijk van profiteren? Voeg ze dan eens toe aan je salade, roer ze door je soep, strooi ze over je ontbijt of verwerk ze in gebak. Al kun je ze natuurlijk ook gewoon uit het vuistje eten!

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

Waarom walnoten gezond zijn

Waarom walnoten gezond zijn

Walnoot kunnen helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Dat is gebleken uit onderzoek. De celwand van...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Symptomen van een zinktekort herkennen en aanvullen

Dit zijn de signalen van een zinktekort ( + zo voorkom je het)

Een tekort aan zink kan je gezondheid negatief beïnvloeden. Zink is een onmisbaar spoorelement. Je hebt er maar heel wei...

macadamianoten

6 Redenen om vaker macadamianoten te eten

De macadamianoot wordt gezien als het prijzige en minder bekende broertje van de walnoot, hazelnoot en cashewnoot. Maar ...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Lees wat je gemist hebt

13531 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'