De Gezondheidsvoordelen en Toepassingen van Rabarber

Rabarber (wetenschappelijke naam Rheum rhabarbarum) is van oorspronkelijk Aziatisch. De groente staat bekend om de rode stengels en friszure smaak.

In Europa en Noord-Amerika wordt rabarber meestal gekookt en vaak gezoet met flink wat suiker. In Azië worden de wortels ook medicinaal gebruikt.

Rabarber is een goede bron van antioxidanten, vitamine K en vezels. Door de zurige smaak is het een perfect ingrediënt voor jam, crumbles, taarten en desserts.

In dit artikel lees je alles over rabarber, van gezondheidsvoordelen tot de toepassingen ervan.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Rabarber is een groente die bestaat uit stengels

Wat is rabarber?

Rabarber is een groente die bestaat uit stengels. Deze variëren in kleur van rood en roze tot lichtgroen en ze hebben een consistentie die lijkt op selderij. Er bestaan verschillende variëteiten en soorten. In het Westen wordt de meest voorkomende soort tuinrabarber genoemd.

Wist je dat...

...rabarber officieel een groente is, maar meestal wordt gebruikt alsof het fruit is? Dit komt door de zure fruitige smaak. Dit maakt het een perfect ingrediënt voor taarten en desserts.

Herkomst van rabarber

Rabarber heeft een lange geschiedenis. De gedroogde wortels worden al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.

De rabarberplant is dan ook inheems in Azië, maar wordt inmiddels ook in allerlei andere landen verbouwd. Het is ook een veelvoorkomende tuinplant in Noord-Amerika en Noord-Europa.

Rabarberseizoen en oxaalzuur

Rabarberseizoen en oxaalzuur

Nederlandse rabarber groeit van april tot en met juli in de buitenlucht. De rest van het jaar wordt de groente gekweekt in kassen. Volgens de traditie mag je rabarber niet meer oogsten na eind juni, omdat het oxaalzuurgehalte in de plant dan te hoog zou zijn.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Oxaalzuur is in hoge doses schadelijk voor je gezondheid. Tegenwoordig is de kweek echter zo ingericht dat er geen sprake meer is van grote hoeveelheden oxaalzuur.

De bladeren van rabarber bevatten standaard een hoog oxaalzuurgehalte en zijn dus niet voor consumptie geschikt

Tip

Wanneer je gevoelig bent voor nierstenen of andere nierproblemen hebt, is het verstandig om eerst met je arts te overleggen voor je (veel) rabarber aan je voedingspatroon toevoegt. Het oxaalzuur in de plant kan namelijk leiden tot de ophoping van oxalaatkristallen, die de vorming van nierstenen kunnen bevorderen en het risico op nierfalen kunnen vergroten.

Zure smaak

Het oxaalzuur zorgt er samen met appelzuur voor dat rabarber een van de zuurst smakende groentesoorten is. Appelzuur is een veelvoorkomend zuur in planten. Het draagt bij aan de zure smaak van veel soorten fruit en groenten, waaronder dus rabarber.

Wist je dat...

...rabarber die in het donker groeit minder zuurder smaakt en malser wordt? Deze soort, die in het voorjaar of laat in de winter wordt geteeld, wordt geforceerde rabarber genoemd.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Rabarber wordt veelal gebruikt in baksels

Rabarber eten

Pas in de 18e eeuw, toen suiker gemeengoed werd, werd rabarber een populair voedingsmiddel. Voor die tijd werd het vooral medicinaal gebruikt.

Vanwege de zure smaak wordt rabarber bijna nooit rauw gegeten. In plaats daarvan worden de stengels vaak gekookt, gezoet met suiker of gebruikt als ingrediënt in bijvoorbeeld baksels. Maar de groente is ook goed te gebruiken in suikerarme recepten.

Tip

Als je rabarber koopt, zoek dan een exemplaar met stevige en knapperige stengels. Vermijd stengels die slap zijn of vlekken hebben. Zoek naar bossen met kleine blaadjes, want dit betekent dat het om een jongere plant gaat. Verwijder de blaadjes wel voordat je de groente klaarmaakt. 

Rabarber schoonmaken

Ga je rabarber maken? Snijd dan de onderste harde stukken en de bladeren eraf. De stelen die overblijven spoel je af onder de kraan en snijd je in stukken. Snijd de stengels pas af op het moment dat je de rabarber wilt gebruiken, anders drogen ze uit. 

Om de hele stengels te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Gebruik ze binnen een week. 

Wist je dat...

...je kunt de rabarber ook invriezen als je de groente wilt bewaren voor later. Snijd de stengels dan door en bewaar de stukken in de vriezer. 

Rabarber in gerechten

Je kunt rabarber op verschillende manieren eten. Rauw, in een smoothie of koken en verwerken in rabarbercompote zijn een aantal opties. Andere manieren om je eetpatroon te verrijken met deze groente zijn bijvoorbeeld:

 • Door er een taart of crumble van te maken
 • Door rabarber-ijs te maken
 • Door het toe te voegen aan verse sappen of zelfgemaakte kombucha
 • Door het te mengen door vlees- of gevogeltesaus
 • Door het te roosteren met een beetje honing en in een salade te verwerken

Is rabarber gezond?

Rabarber is net als alle andere groente- en fruitsoorten een gezonde toevoeging aan je eetpatroon. Het is een goede bron van vezels, antioxidanten en meerdere vitaminen. 

Een portie van 100 gram rabarber bevat de volgende voedingswaarden:

 • 14 kcal
 • 0,5 gram eiwitten
 • 2 gram koolhydraten, waarvan 1,7 gram suiker
 • 0,1 gram vetten
 • 2 gram vezels

Als we kijken naar de vitaminen blijkt rabarber vooral een goede bron van vitamine K, een essentiële vitamine voor de gezondheid van je botten en je bloedstolling. Het bevat ook vitamine C, dat bijdraagt aan een goede afweer.

De volgende vitaminen vind je in 100 gram rabarber:

 • Vitamine K: 24% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
 • Vitamine C: 13% van de ADH
 • Vitamine B1: 5% van de ADH
 • Vitamine B6: 2% van de ADH
 • Vitamine E: 2% van de ADH

Het eten van rabarber draagt ook bij aan de hoeveelheid mineralen die je dagelijks dient binnen te krijgen. Zo zitten in 100 gram van de groente deze mineralen:

 • Kalium: 9% van de ADH
 • Koper: 7% van de ADH
 • IJzer: 6% van de ADH
 • Magnesium: 5% van de ADH
 • Calcium: 4% van de ADH

Zoals je kunt zien bevat rabarber ook een behoorlijke hoeveelheid calcium. Dit is echter voornamelijk in de vorm van calciumoxalaat. Deze vorm wordt niet goed geabsorbeerd door je lichaam, waardoor je rabarber niet als goede bron van calcium kunt gebruiken.

Wist je dat...

...rabarber net als andere groenten en fruit relatief veel vezels bevat? Het bevat evenveel vezels als sinaasappels, appels en selderij.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Gezondheidsvoordelen van rabarber

De voedingsstoffen in rabarber hebben op meerdere manieren een positief effect op je gezondheid.

Rabarber is goed voor je stoelgang

De vezels in rabarber helpen om je spijsverteringskanaal in beweging te houden. Dit zorgt voor een regelmatige stoelgang, waardoor problemen zoals constipatie worden voorkomen.

Rabarber is goed voor je stoelgang

Elke stengel (ongeveer 50 gram) bevat 1 gram vezels. Dit zijn voornamelijk onoplosbare vezels, die het volume van je ontlasting vergroten.

Het bevat ook verbindingen genaamd sennosiden, die werken als een natuurlijk laxeermiddel. Aan de andere kant hebben de tannines in rabarber juist een remmende werking op diarree.

Rabarber is goed voor je hart

Rabarber is goed voor je hart

De vezels in rabarber helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Studies tonen aan dat de groente zowel je slechte als je totale cholesterolgehalte helpt verlagen. Een lager cholesterolgehalte vermindert je risico op hartaandoeningen en een hartaanval. 

De vitamine K in rabarber kan ook helpen bij het voorkomen van verkalking van je bloedvaten. Daarnaast hebben de antioxidanten in de groente een ontstekingsremmende werking, wat verder kan bijdragen aan de gezondheid van je hart. 

Rabarber is goed voor je botten

Het vitamine K-gehalte van rabarber draagt bij aan het behoud van sterke, gezonde botten. Vitamine K is belangrijk voor je botvorming en het kan osteoporose helpen voorkomen.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bleekselderij heeft vele voordelen, verse stronken

7 Redenen om vaker bleekselderij te eten (+ receptideeën)

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kunt gebruiken in de keuken. Het zorgt voor vochtaf...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?

"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...

Nierstenen

Nierstenen, de meestvoorkomende oorzaken en de behandeling

Nierstenen komen vaak voor en kunnen zeer pijnlijk zijn. Mogelijk door een slecht voedingspatroon hebben steeds meer men...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

13726 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'