Hoe kan ik controle houden op mijn portiegroottes?

Wat voor iemand de ‘’juiste’’ portiegrootte is, is complex te beantwoorden. Ieder persoon én levensstijl is anders en daarmee verschillen de behoeftes.

Tegenwoordig worden er steeds grotere porties aangeboden. De verpakkingen groeien, maar ook de producten zelf worden groter. Mensen gaan hierdoor meer eten wanneer ze blootgesteld worden aan grotere porties. Wat vroeger een normale portie was, heet nu "small". Volgens de British Heart Foundation groeide afgelopen twintig jaar de hoeveelheid eten op ons bord en drinken met 50%.

Maar hoe bepaal je nou wat een juiste portiegrootte is? Er zijn een aantal simpele vuistregels die voor verschillende voedingsmiddelen zijn bepaald.

  • Wanneer een kwart van je bord uit rijst, pasta of aardappelen bestaat, zit je qua portiegrootte goed. Dit staat gelijk aan een vuistformaat ongekookte pasta of rijst.
  • Een portiegrootte vlees komt overeen met het formaat van de palm van de hand zonder de vingers. Op deze manier kom je uit op een portie van ongeveer 100 gram.
  • Voor vis is dit de grootte van je hand, inclusief de vingers.
  • Groente mogen twee gebalde vuisten zijn. Voor broccoli, bloemkool of wortel komt dit neer op 160 gram. Bij de warme maaltijd moet ongeveer de helft van het bord gevuld zijn met groenten.
  • Vetten mogen net zo groot zijn als de duim, van de knokkel tot het puntje.
  • Voor noten neem je een halve handpalm.
Dit is een makkelijke manier om de juiste portiegrootte in te schatten. Maar daarbij moet kritisch gekeken worden dat niet iedereen zijn/haar hand even groot is. Bovenstaande geldt als inschatting. Voor een nauwkeurige meting is de weegschaal het beste alternatief, houd dan de Richtlijnen Goede Voeding aan.

Geschreven door

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Ilse Brand

Diëtist bij Sint Jacob

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe kan ik mijn groenten lang vers houden?

Rabia Kechouh
Hoe je groenten lang vers kunt houden, is afhankelijk van de soort groente. Sommige groenten zijn langer houdbaar in de koelkast en sommigen juist bui...

Waar moet een diabeet op letten qua voeding?

Ilse Brand
Diabetes (suikerziekte) is een chronische ziekte, waarbij er onderscheid wordt gemaakt in type 1 en type 2. Beide typen hebben een andere oorzaak waar...

Waar zijn voedingsapps goed voor?

Ilse Brand
Voedingsapps zoals ‘’Mijn Eetmeter’’, ‘’Kies Ik Gezond app’’ of ‘’My Fitness Pal’’ zijn veel gebruikte apps om snel en makkelijk je voedingspatroon in...

Waar moet ik op letten bij voedseletiketten?

Mireille Bakermans
Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. Afhankelijk van welke informatie je nodig hebt, lees je een etiket anders. Wil je afvallen, dan let je...

Is Anorexia Nervosa een modeverschijnsel?

Desiré van der Kruk
Veel mensen denken ten onrechte dat Anorexia Nervosa een nieuwe aandoening is die onlangs is ontstaan als gevolg van maatschappelijke druk op dunheid....
Toon meer (355)
Volg ons