Hoe kun je je voeden door te luisteren naar je lichaam?

Doordat we in de meeste Westerse landen altijd voedsel ter beschikking hebben, zijn we niet meer zo goed in het luisteren naar onze biologische klok. Door de hoeveelheid aan koffietentjes, (fastfood) restaurants, bakkers en supermarkten word je meerdere keren per dag verleid met lekkere geuren en mooi voedsel. Dit heeft tot gevolg dat we vaak eten of drinken, wanneer we eigenlijk geen honger hebben, maar wel lekkere trek.

Wanneer je wil proberen om meer naar je biologische klok te luisteren en je eetpatroon hierop aan te passen, kan dat nog best een uitdaging zijn. Zeker als je een groot gezin hebt of vastzit aan de lunchtijd op je werk.

Het kan dus lastig zijn om je complete eetpatroon aan te passen aan je biologische ritme, maar het kan wel zinvol zijn om bijvoorbeeld geen tussendoortjes te eten, wanneer je niet echt trek hebt.

Dit kun je doen door niet direct toe te geven aan de zin in iets te eten, maar eerst een glas water te drinken en jezelf na 10 minuten af te vragen of je nog steeds honger hebt. Honger en dorst worden namelijk vaak door elkaar gehaald. Een andere manier is om de zin in een snack te negeren en verder te gaan waar je mee bezig was. Lukt het je goed je gedachten te verzetten? Dan had je waarschijnlijk niet echt honger, maar lekkere trek.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is intuïtief eten anders dan een dieet?

Wendy van Doorn
Intuïtief eten is geen dieet maar een eetstijl waarbij er gegeten wordt op basis van het honger en verzadigingsgevoel. Je eet hierbij dus op intu...

Waar moet ik op letten bij voedseletiketten?

Mireille Bakermans
Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. Afhankelijk van welke informatie je nodig hebt, lees je een etiket anders. Wil je afvallen, dan let je...

Hoeveel cafeïne mag ik op een dag binnenkrijgen?

Simone de Lange
Cafeïne is een stimulerende stof die van nature voorkomt in een aantal voedingsmiddelen zoals koffie, energiedrank, cola, chocolade(melk) en thee. Doo...

Hoe en wanneer is het beroep diëtist ontstaan?

Desiré van der Kruk
Hoewel dieet en voeding al vele eeuwen als essentieel wordt beschouwd voor de gezondheid, ontwikkelde diëtetiek pas in de 19e eeuw met de vooruitgang ...

Wat kan ik doen om emotie-eten te verhelpen?

Sabrina Porru
Als je last heb van emotie-eten is het belangrijkste dat je op zoek gaat naar de werkelijke oorzaak van het probleem. Emotie-eten is vaak niet het pr...
Toon meer (764)
Volg ons