Maizena, of maïszetmeel, is een bindmiddel voor bijvoorbeeld sauzen, jus en soep. Zetmeel is onderdeel van het macronutriënt koolhydraten en zit in veel levensmiddelen. Levensmiddelen die rijk zijn aan zetmeel zijn bijvoorbeeld aardappelen en graanproducten zoals brood en pasta.
Maïs is ook een graansoort. Bij maïszetmeel is het zetmeel uit maïs geïsoleerd en gevormd tot een poeder. Dit kan ook met andere voedingsmiddelen. Zo is er ook aardappelzetmeel en tarwezetmeel. Ze hebben allemaal dezelfde werking.
Het zetmeel is alleen oplosbaar in warm water. Zetmeel neemt dan veel water op, zodat het flink opzwelt. Hierdoor ontstaat een dikkere substantie, die het bindende effect veroorzaakt. Het proces van opzwellen tot een dikkere substantie werkt het beste bij een temperatuur tussen de 80°C en 90°C. Als de temperatuur hoger wordt, dan nemen de zetmeelkorrels zoveel water op dat het open barst waardoor er een minder dikke substantie ontstaat.