Eiwitten uit meelwormen zijn even goed voor de spieropbouw

Eiwitten uit insecten ook effectief voor spieropbouw

Eiwitten uit meelwormen zijn even goed voor de spieropbouw als andere bronnen van dierlijk eiwit, zoals zuivel. Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+.

Eiwitten voor spiermassa

Voor het behoud en de opbouw van spiermassa zijn eiwitten nodig. Hoewel eiwitten ook in plantaardige voeding voorkomen, zijn eiwitten vanuit dierlijke bronnen hier het meest geschikt voor. De Maastrichtse onderzoekers keken of eiwitten uit insecten ditzelfde effect hebben.

Melk versus meelwormen

Om dit te onderzoeken lieten ze 24 gezonde mannen tussen 18 en 35 jaar een drankje innemen. Voor de ene groep bevatte dat drankje 30 gram eiwit uit meelwormen. De andere 12 mannen kregen een drankje met 30 gram melkeiwit.

Vlak voordat ze het drankje innamen, moesten de mannen fiets- en krachtoefeningen doen met 1 been. Hierdoor konden de onderzoekers vergelijken of er verschil in eiwitopname was tussen spieren die in rust waren, of spieren die aan het herstellen waren van een activiteit.

Insecten zijn een duurzaam en functioneel alternatief

De onderzoekers analyseerden de bloed- en spierwaarden van de deelnemers in de 5 uur na inname van het drankje. Hieruit bleek dat de aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) uit beide soorten eiwit goed werden verteerd en in de spieren werden opgenomen.

Het grootste effect was te zien na de spieractiviteit. Maar er waren geen significante verschillen te zien tussen het gebruik van melkeiwit of insecteneiwit. De onderzoekers concluderen dan ook dat insecten niet alleen een duurzaam alternatief zijn voor traditionele dierlijke eiwitbronnen, maar ook kwalitatief goed in het helpen bij de spieropbouw.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Maastricht UMC+ (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Leefstijlverbetering bij artrose of maagverkleining

Leefstijlverbeter­i­n­g bij artrose of maagverkleining

Er zijn al gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) voor mensen met overgewicht of diabetes. Ook voor artrose, ...

Duurzaam en gezond eten voor een betere toekomst

Hoe ziet het “menu van de toekomst” eruit?

Om voldoende voedsel te blijven produceren zonder de aarde uit te putten, moeten we duurzamer eten. Niet alleen thuis, m...

Gezondeten.nl | Voor de operatie al werken aan herstel

Voor de operatie al werken aan herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gaat onderzoeken of mensen sneller herstellen van een knie- of heupoperatie als ze van...

radboudumc-sneller-herstel-door-fit-te-worden-voor-operatie

Sneller herstel door fit te worden voor operatie

Hoe fitter je een operatie in gaat, hoe fitter je er weer uit komt. Dat is het idee achter het programma Fit4Surgery. Di...

Alcoholvrije dranken stijgen in populariteit

Alcoholvrije dranken stijgen in populariteit

In de afgelopen 3 jaar is de verkoop van alcoholvrije dranken in supermarkten en slijterijen met 83 procent gestegen. Da...

Toon meer (-8)
Volg ons