Eiwitten uit meelwormen zijn even goed voor de spieropbouw

Eiwitten uit insecten ook effectief voor spieropbouw

Eiwitten uit meelwormen zijn even goed voor de spieropbouw als andere bronnen van dierlijk eiwit, zoals zuivel. Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+.

Eiwitten voor spiermassa

Voor het behoud en de opbouw van spiermassa zijn eiwitten nodig. Hoewel eiwitten ook in plantaardige voeding voorkomen, zijn eiwitten vanuit dierlijke bronnen hier het meest geschikt voor. De Maastrichtse onderzoekers keken of eiwitten uit insecten ditzelfde effect hebben.

Melk versus meelwormen

Om dit te onderzoeken lieten ze 24 gezonde mannen tussen 18 en 35 jaar een drankje innemen. Voor de ene groep bevatte dat drankje 30 gram eiwit uit meelwormen. De andere 12 mannen kregen een drankje met 30 gram melkeiwit.

Vlak voordat ze het drankje innamen, moesten de mannen fiets- en krachtoefeningen doen met 1 been. Hierdoor konden de onderzoekers vergelijken of er verschil in eiwitopname was tussen spieren die in rust waren, of spieren die aan het herstellen waren van een activiteit.

Insecten zijn een duurzaam en functioneel alternatief

De onderzoekers analyseerden de bloed- en spierwaarden van de deelnemers in de 5 uur na inname van het drankje. Hieruit bleek dat de aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) uit beide soorten eiwit goed werden verteerd en in de spieren werden opgenomen.

Het grootste effect was te zien na de spieractiviteit. Maar er waren geen significante verschillen te zien tussen het gebruik van melkeiwit of insecteneiwit. De onderzoekers concluderen dan ook dat insecten niet alleen een duurzaam alternatief zijn voor traditionele dierlijke eiwitbronnen, maar ook kwalitatief goed in het helpen bij de spieropbouw.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Leefstijlverbetering bij artrose of maagverkleining

Leefstijlverbeter­i­n­g bij artrose of maagverkleining

Er zijn al gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) voor mensen met overgewicht of diabetes. Ook voor artrose, ...

plantaardig eten

Wereld is te voeden met uitsluitend plantaardige voeding

Er worden voldoende plantaardige eiwitten geproduceerd in de wereld om de wereldbevolking te voeden. Dat concludeert dr....

Duurzaam en gezond eten voor een betere toekomst

Hoe ziet het “menu van de toekomst” eruit?

Om voldoende voedsel te blijven produceren zonder de aarde uit te putten, moeten we duurzamer eten. Niet alleen thuis, m...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder ri...

Toon meer (211)