Waarom is bevroren voedsel alsnog bederfelijk?

Praktisch gezien is voedsel in de vriezer oneindig houdbaar. De constante koude temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën zich niet gaan vermenigvuldigen, en dat voorkomt bederf.

Toch staat er altijd een uiterste houdbaarheidsdatum op het product. De uiterste houdbaarheidsdatum staat toch met recht op de verpakking. Dit is omdat de ijskristallen die in de vriezer ontstaan de celwanden van vlees, groenten en andere producten kunnen aantasten. Dit zorgt ervoor dat agressieve enzymen de voedingsstoffen in het eten kunnen aantasten. Daardoor verandert zowel de smaak als de vorm van het eten. Het eten wordt minder smakelijk en het ziet er minder lekker uit.

Daarnaast kan eten door de koude lucht in de vriezer ook uitdrogen. Dat is onder meer te zien aan de kleur van het eten en de structuur na het ontdooien. Meestal wordt je niet ziek van eten dat te lang in de vriezer ligt, maar het verliest smaak en voedingswaarde.

Geschreven door

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Fleur Lassche
Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker producten te vinden die c...

Wat is naast fruit een gezond toetje?

Alicia Izeboud
Fruit is een heerlijk zoet en gezond alternatief voor een toetje, maar er zijn er meer alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een bakje ong...

Hoe maak je gezond ijs?

Terry Schouten
Gezond ijs maken hoeft niet moeilijk te zijn. Benodigdheden Het enige wat je nodig hebt zijn ijsvormpjes, een blender of staafmixer, fruit (vers of ...

Waarom verzadigt het ene voedsel meer dan het andere?

Aisha Kaars
Waarom het ene voedsel meer verzadigt dan het andere komt door de samenstelling van voedingstoffen. Voedingsmiddelen met enkelvoudige koolhydraten en ...
Toon meer (366)
Volg ons