Zijn emulgatoren ongezond?

Een emulgator is een natuurlijke of chemische stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot een geheel.

Sommige producten bevatten van nature emulgatoren, zoals eigeel en sojabonen. Dit komt door de stof lecithine dat hierin aanwezig is. Wanneer lecithine afkomstig uit soja in een product voorkomt, wordt dit in de ingrediëntenlijst aangeduid met soja-lecithine. Deze stoffen zijn niet schadelijk voor de gezondheid, tenzij er sprake is van een allergie.

Ook worden diverse chemische emulgatoren gebruikt die voorzien zijn van een E-nummer. Deze stoffen worden zeer streng door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd of deze veilig gebruikt kunnen worden. Kortom, zijn emulgatoren dus niet ongezond.

Geschreven door

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat zijn emulgatoren?

Simone Braams
Emulgatoren zijn natuurlijke of niet-natuurlijke stoffen die helpen bij het mengen van twee ingrediënten die normaal gesproken niet of nauwelijks kunn...

Is pindakaas gezond?

Lotte Brands
Pindakaas wordt vaak gezien als een ongezond broodbeleg en daarom een onverantwoorde keuze. Echter kent deze pasta ook voordelen voor je gezondheid, n...

Is zout gezond of ongezond?

Professor Bink
Zout bestaat scheikundig gezien uit twee componenten; natrium en chloride. Zout in onze voeding is de belangrijkste bron van natrium. Natrium verzorg...
Diëten +1

Is een ketogeen dieet ongezond?

Aisha Kaars
Koolhydraatbeperking Bij een ketogeen dieet wordt er per dag minder dan 50 gram aan koolhydraten gegeten. Koolhydraten zijn een belangrijk brandstof ...

Is rood vlees ongezond?

Alicia Izeboud
Het eten van rood vlees op zichzelf is niet ongezond. Het eten van teveel rood vlees is wel ongezond. Rood vlees bevat veel voedingsstoffen die gunsti...
Toon meer (1252)
Volg ons