Is koken op inductie slecht voor de gezondheid?

Het koken op een inductieplaat is een alternatief voor het koken op een gasfornuis. Een inductieplaat is een verwarmde plaat die door elektriciteit wordt verhit.

Elektromagnetische golven

Er gaan geruchten rond dat koken op een inductieplaat ongezond zou zijn, door de elektromagnetische golven die door de plaat zouden worden afgegeven. Deze geruchten zijn een fabel. Het koken op een inductieplaat kan juist gezonder zijn voor de gezondheid omdat het eten minder snel kan aanbranden. Daarnaast wordt de pan gericht verwarmd, en wordt er minder hitte gebruikt om de pan te verwarmen. Hiermee is het ook een mileubewustere manier om te koken.

Regels

Voor de elektromagnetische straling zijn er strenge regels opgesteld door de Europese Unie waar de platen aan moeten voldoen voordat ze op de markt komen. Dat betekent dat de kookplaten die in Nederland gekocht kunnen worden niet schadelijk zijn voor de gezondheid en gewoon door iedereen gebruikt kunnen worden. 

Geschreven door

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe kan je koken met zo min mogelijk of zonder olie of boter?

Ilse Brand
Om te beginnen is het goed te weten dat olie beter is voor onze gezondheid dan vaste vetten. Je kunt beter bakken met een olie dan met een blok boter,...

Wat kan je het beste eten als je slecht slaapt?

Ilse Brand
De meest voorkomende oorzaken van slecht slapen hebben te maken met leefgewoonten en voeding, denk aan alcohol drinken of roken. De stof nicotine in s...

Waarom is groenten stomen gezonder dan groenten koken?

Samantha Annaars
Door groenten te stomen blijven vitaminen en mineralen beter behouden. Bij het koken van groenten gaan vitamines en mineralen verloren in het kookvoch...

Waarom zijn suikers zo slecht voor ons?

Terry Schouten
Allereerst zijn suikers niet per definitie slecht voor ons, we hebben namelijk suikers nodig als brandstof. Suikers zijn pas slecht voor ons wanneer w...

Kan je stevia gebruiken als ingrediënt om te koken?

Terry Schouten
Ja, je kan zeker stevia gebruiken als ingrediënt om te koken. Het is oplosbaar in water en hittebestendig tot 200 graden. Let er wel op dat stevia vel...
Toon meer (237)
Volg ons