Wat is het verschil tussen een THT en "niet te gebruikten na"?

Er bestaan twee soorten houdbaarheidsdatums, namelijk Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT).

Ten minste Houdbaar Tot (THT) staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Dit betekent niet dat deze voedingsmiddelen na deze datum zijn bedorven. Je kunt dit vaak nog zonder gevaar eten. Wel kan het zijn dat na deze datum de kwaliteit van het voedingsmiddel achteruitgaat, zoals de smaak, kleur of geur van het product. Tot deze datum garandeert de fabrikant dat het product smaakvol is. Na deze datum kun je zelf beoordelen of je het product nog kunt eten door te kijken, ruiken en proeven. Ziet het product er nog uit zoals je gewend bent, en ruikt en proeft het ook zo, dan kun je dit nog prima eten.

Te Gebruiken Tot (TGT) of "niet te gebruiken na" staat op voedingsmiddelen die minder lang bewaard kunnen worden. Denk hierbij aan vlees, vis, voorgesneden groenten en verse sappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen ziekteverwekkers gaan groeien. Hier kan je ziek van worden, terwijl je deze vaak niet ziet, ruikt of proeft. Na de TGT-datum is het voedingsmiddel dus niet meer veilig voor consumptie.

Geschreven door

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe lang kan zuivel na de THT-datum nog geconsumeerd worden?

Julia Haarhuis
THT betekent "ten minste houdbaar tot". Dit houdt in dat het product gegarandeerd van goede kwaliteit is tot de THT-datum. Hiermee verschilt de THT-da...

Hoe lang is voedsel na de THT-datum nog eetbaar?

Ilse Brand
De Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) staat op producten die niet snel bederven en niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. De fabrikant garand...

Wat doen supermarkten met producten die over de datum zijn?

Rabia Kechouh
Wat supermarkten doen met producten die over de datum zijn, mogen zij zelf bepalen. Daarom zal dit per supermarkt verschillen. Wettelijk gezien mogen ...

Hoeveel procent van ons eten wordt weggegooid?

Amanda Ligt
Elk jaar wordt er ongeveer 9 procent van ons eten weggegooid. Dat komt neer op ruim 34 kilo per persoon per jaar. Dit kan natuurlijk veel minder. Op v...

Wat is het verschil tussen margarine en halvarine?

Simone Braams
Het grote verschil tussen margarine en halvarine is de hoeveelheid vet in het product. Margarine bestaat voor 80% uit vet en halvarine voor 40% uit ve...
Toon meer (962)
Volg ons