Kan je voedsel uit een geopend blik na een paar dagen nog eten?

Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde ‘blikvergiftiging’ tegen te gaan. Dit probleem ontstaat door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Als het blik geopend is, komt er zuurstof bij de binnenkant. Dat kan tot versnelde oxidatie leiden, waarbij een deel van de tin in het eten terechtkomt. Zeker na een paar dagen in de koelkast kan dat flink oplopen. Dat geldt dan vooral voor zure producten, zoals tomatensaus en fruit in sap.

Over het algemeen geldt dat na het openen van een pot of blik de inhoud nog twee tot maximaal vijf dagen goed is. Groenten of vruchten in glas kunnen in de glazen pot in de koelkast bewaard worden. Voor het restant uit een blik kan je beter een plastic bewaardoos met deksel gebruiken. De wand van het blik kan zoals hierboven genoemd oxideren, dit komt de kwaliteit van het voedsel niet ten goede.

Tot slot kan je zelf de kwaliteit van het product beoordelen door aan het blik te ruiken of de kleur te bekijken: bedorven voedsel heeft namelijk een penetrante geur en de kleur kan veranderd zijn.

Geschreven door

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Ilse Brand

Diëtist bij Sint Jacob

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe kan voedsel uit blik zo lang bewaard blijven?

Simone de Lange
Voedsel in blik (ook wel conservenblik genoemd) heeft een lange houdbaarheidsdatum. Dit komt doordat het voedsel luchtdicht verpakt wordt, wat beteken...

Kan je voedsel uit blik met een deuk erin nog eten?

Johnny van Schooneveld
Een deuk in een blik heeft geen effect op de voedingswaarden van het product wat erin zit. Hoogstens is een product iets meer geschud en moet je oppas...

Welke bonen uit blik zijn het gezondst?

Melissa Verlaan
Bonen Bonen zijn peulvruchten zoals sojabonen, witte bonen, bruine bonen en kikkererwten. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, koolhy...

Is verse groente gezonder dan groente uit pot of blik?

Sabrina Porru
Vitamine A, B11 en C en mineralen als calcium, kalium en ijzer zitten in zowel verse groente als in groente uit pot of blik. Verse groente zijn dus pe...

Zijn tomaten uit blik net zo gezond als verse tomaten?

Fleur Drost
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoeginge...
Toon meer (1246)
Volg ons