Wat is E.coli?

E.coli is een afkorting van Escherichia coli. Dit is een benaming voor een bacterie die van nature voorkomt in je dikke darm en bescherming biedt tegen andere schadelijke bacteriën.

Er bestaan verschillende soorten E.coli bacteriën, waaronder typen die voedselinfecties veroorzaken, zoals de types EHEC, EPEC en ETEC. Van een besmetting met één van deze bacteriën kun je last krijgen van diarree, misselijkheid en braken.

De E.coli bacteriën kunnen worden overgedragen via rauw vlees, rauwe groenten en bij onhygiënische omstandigheden. In de volksmond wordt de E.Coli bacterie ook wel de poepbacterie genoemd.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is voedselveiligheid?

Joyce Vink
De term voedselveiligheid geeft de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan dat kan worden gegeten zonder dat men op korte of lange termijn ziek van...

Waarom zijn fruitvliegen een gezondheidsrisico?

Professor Bink
Fruitvliegen worden aangetrokken door rijp en rottend voedsel. Fruit en groenten, vooral bananen, meloen, tomaten, pompoenen en appels zijn hun favor...

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Wendy van Doorn
Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei...

Hoe maak je gezond ijs?

Terry Schouten
Gezond ijs maken hoeft niet moeilijk te zijn. Benodigdheden Het enige wat je nodig hebt zijn ijsvormpjes, een blender of staafmixer, fruit (vers of ...

Wat kan in de ochtend eten als ik geen honger heb?

Johnny van Schooneveld
In de ochtend eten kan soms heel lastig zijn. Vooral als je extra vroeg uit de veren moet. Wat kan helpen om toch iets te eten voor het ontbijt? Voedi...
Toon meer (933)
Volg ons