Resveratrol, wat het kan betekenen voor je gezondheid en je huid?

Is resveratrol het nieuwe wondermiddel? Experts hebben onderzoek gedaan naar de werking van dit polyfenol. Onderzoeken wijzen aan dat het een positieve invloed kan hebben op je gezondheid en huidveroudering tegen kan gaan. In dit artikel gaan we dieper in op deze polyfenol.

Wat is resveratrol?

Voordat we ingaan op de effecten die liposomaal resveratrol kan hebben, is het handig om te weten wat resveratrol precies is. Resveratrol is een polyfenol; een chemische verbinding tussen moleculen die afkomstig zijn uit meer dan één fenolgroep.

Liposomaal resveratol in druiven

Deze polyfenolen kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen, zoals het bekende tannine dat in veel rode wijn en pure chocolade zit.

Resveratrol komt ook voor in andere voeding en het zit veel in druiven (vooral de schil van rode druiven), pinda’s, granaatappels, olijfolie en bepaalde thee. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Waarom is resveratrol gezond?

Polyfenolen, waaronder resveratrol, hebben een ontstekingsremmende werking, en helpen onder meer bij het beschermen van lichaamscellen tegen vrije radicalen en het verlagen van het LDL-cholesterol. Er wordt zelfs gedacht door experts dat resveratrol van invloed is bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker.

Het is overigens geen stofje dat pas is ontdekt, want een onderzoek heeft in 2011 al uitgewezen dat het positieve effecten had op de stofwisseling. Het ging daarbij om een groep van 30 personen zonder gezondheidsproblemen. De ene helft ontving dagelijks 150 mg resveratrol en de overige deelnemers een placebo. Met als resultaat een verbeterde stofwisseling na het slikken van het supplement gedurende een maand.

resveratrol in druiven

Hoe krijg je resveratrol binnen?

Het is dus een goed idee om gezonde voedingsmiddelen te nuttigen die deze stof van nature bevatten.

Waarbij je in plaats van rode wijn, uiteraard veel beter kunt kiezen voor het genieten van druiven en granaatappels.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Een andere eenvoudige manier om voldoende resveratrol binnen te krijgen, is door het slikken van een supplement. Iets dat in de praktijk een stuk makkelijker is, aangezien het velen van ons niet lukt om iedere dag gezond en gevarieerd te eten.

Op deze manier weet je zeker dat je voldoende van deze polyfenool binnenkrijgt. Houd je in dat geval wel een aanbevolen hoeveelheid, ondanks het feit dat er op het moment van schrijven geen serieuze bijwerkingen bekend zijn.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Waar je op moet letten bij het kopen van een resveratrol supplement

Het beste kun je kiezen voor “micronized Trans-Resveratrol" in capsule vorm inclusief liposomen, zodat je het makkelijk kunt doorslikken en de werkzame bestanddelen snel door je lichaam kunnen worden opgenomen.

Vooral dit laatste is belangrijk omdat “gewone resveratrol” niet zo goed wordt opgenomen als gemicroniseerde resveratrol. Deze superkleine deeltjes zorgen ervoor dat de absorptie door je lichaam beter verloopt. De liposomen zorgen ervoor dat de resveratrol rechtstreeks in de cel terecht kan komen. Want het slikken van een supplement waar je niet de maximale voordelen uithaalt, is zonde van je geld en je gezondheid. 

Wat betreft de hoeveelheid resveratrol zijn er nog geen exacte doseringen, mede omdat de onderzoeken naar de positieve effecten van resveratrol als supplement nog ontzettend nieuw zijn. Als richtlijn kun je een dagelijkse dosering aanhouden van 250 tot 500 mg, wat (afhankelijk van het merk) een of twee capsules per dag zijn.

Het goede nieuws is overigens dat ook vegetariërs en veganisten dit supplement kunnen innemen, tenminste als er geen bindmiddelen (tabletten) of gelatine (capsules) gebruikt is. HPMC capsules met daarin resveratrol zijn wel plantaardig en dus ook halal.

Beoordeel dit artikel

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13742 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'